eur:
400.7
usd:
367.49
bux:
74428.1
2024. október 14. hétfő Helén

Tízezren tüntettek Mladic mellett

Mintegy 10 ezer ember gyűlt össze Belgrád központjában vasárnap este, hogy tiltakozzon Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok letartóztatása ellen, és követelje szabadon bocsátását.

A megmozdulás végen egy fiatalokból álló kisebb csoport köveket, palackokat hajigált a rendőrökre és petárdákat durrogtatott. A rendfenntartók erélyes fellépése következtében a támadók meghátráltak. Egy rendőrparancsnok a tüntetés kezdetekor közölte: a kivezényelt rendőrök - hozzávetőleg 3 ezren - azonnal közbelépnek, ha rendbontás történik.

Az ultranacionalista Szerb Radikális Párt (SRS) által meghirdetett megmozdulás résztvevői hazafias szerb dalokat énekeltek, és nemzeti hősként magasztalták Mladicot. Hazaárulónak nevezték Boris Tadic szerb elnököt, követelték az államfő, valamint a kormány lemondását. Az SRS korábban azt közölte, hogy békés tüntetésre szólította fel híveit.

A háborús bűncselekményekkel, a srebrenicai népirtással és Szarajevó lövetésével vádolt Mladicot csütörtökön fogták el. Valószínűleg hétfőn vagy kedden adják ki a szerb hatóságok a hágai székhelyű Nemzetközi Törvényszéknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Élő: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

Élő: Bosznia-Hercegovina–Magyarország

Bosznia-Hercegovina ellen játszik a magyar labdarúgó-válogatott Zenicában, a Nemzetek Ligája 4. fordulójában. A két csapat gól nélküli döntetlenre végzett egymással szeptemberben, a Puskás Arénában. A mérkőzés előtt a magyar csapatnak két, a bosnyákoknak egy pontja van a csoportban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×