eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Baloldali siker az olasz helyhatósági választásokon

Baloldali sikert vetítenek előre az exit poll felmérések és az első részeredmények az olasz helyhatósági választások második fordulójában.

Hétfőn délután, a szavazóurnák zárása után közzétett előrejelzések szerint mind Milánóban, mind Nápolyban vereséget szenvedett Silvio Berlusconi miniszterelnök pártja, a Szabadság Népe (PDL).

A lombard nagyvárosban a balközép pártszövetség jelöltje, Giuliano Pisapia az exit poll szerint 53,5 százalékkal lett első, megelőzve a PDL által támogatott eddigi polgármestert, Letizia Morattit (46,5%). Nápolyban szintén a balközép szövetség polgármester-jelöltje áll nyerésre (54,5%) jobboldali riválisával szemben (45,5%).

Milánóban az 1251 szavazókörzet közül már 998-ban összeszámlálták a szavazatokat, s ennek alapján Pisapia 55,1 százalékkal vezet a 44,9 százalékon álló Moratti előtt.

Nápolyban a legújabb részeredmények még az exit pollnál is meggyőzőbb baloldali fölényt jósolnak. A 886 szavazókörzetből már 650-ben összesítették a voksokat, s ennek alapján a balközép jelöltje, Luigi De Magistris (az Értékek Olaszországa párt képviseletében) 65,4 százalékkal vezet a jobbközép pártszövetség színeiben induló Gianni Lettieri előtt, akinek csak 34,6 százalék jut.

A balközép jelöltjei vezetnek Cagliariban, Triesztben, Novarában, Grossetóban, míg a jobbközép Varesében és Cosencában áll az élen.

Az 1300 települést és 11 régiót érintő helyhatósági és regionális választásokat Berlusconi a római jobbközép kormány szempontjából "országos erőpróbává" nyilvánította, miután a május 15-16-án rendezett első fordulóban a pártját érzékeny veszteségek érték. Bolognában és Torinóban a baloldal már az első fordulóban győzött 50,5, illetve 56,6 százalékkal. Milánóban pedig, az első forduló alapján, a baloldalnak csaknem húsz év után először volt komoly esélye a polgármesteri poszt elhódítására. A választások második fordulójában, vasárnap, illetve hétfő délutánig csaknem 6 millió olasz állampolgár járulhatott az urnákhoz 90 városban és hat régióban, hogy megválassza a regionális és önkormányzati vezetőket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×