eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Letartóztatták Ratko Mladicot

Letartóztatták Ratko Mladic háborús bűntényekkel vádolt volt boszniai szerb hadseregparancsnokot - jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatóján Boris Tadic. A szerb államfő közölte: már meg is kezdődött Mladic kiadatási eljárása. Elfogásával Szerbia lezárhatja végre történelme egyik szomorú szakaszát - tette hozza.

Az államfő beszámolt arról, hogy a szerb biztonsági erők együttműködtek az akció során a hágai törvényszékkel. Részeletekkel azonban az akcióról nem szolgált - mint mondta, ezt meghagyja a biztonsági erőknek. Azt azonban elárulta, hogy Mladicot a reggeli órákban fogták el.

Az államfő gratulált a szerb nemzetbiztonsági tanács akciócsoportjának, amely - mint mondta - a Cvetkovic-kormány megalakulásától számított három év óta éjt nappallá téve dolgozott a háborús bűnösök felkutatásán. Tadic szerint Ratko Mladic elfogása ismételt megerősítése annak: Szerbia a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés lezárásán dolgozott, hogy pontot tegyen a történelem e nehéz fejezetére.

"Megmutattuk, hogy Európába igyekszünk, és erősíteni akarjuk hitelünket a nemzetközi közösségben" - mondta Tadic. Hangsúlyozta, Mladic elfogása után Szerbia számára lehetőség nyílik arra, hogy új kapcsolatokat építsen a délkelet-európai térségben.

Kérdésekre válaszolva Tadic nem volt hajlandó belemenni spekulációkba azzal kapcsolatban, számíthatnak-e  tüntetésekre Mladic hívei részéről. "Mindenki, aki felforgató tevékenységet végez, a bíróság előtt végzi" - fogalmazott.

Mint mondta, a letartóztatást nem időzítették - soha nem is számolgattak azzal, mikor lenne a legjobb elfogni egy háborús bűnöst. Hangsúlyozta, hogy a mostani kormány hivatalba lépése óta mindent megtett Mladic elfogása érdekében. Kikerülte a választ arra a kérdésre, hogy összefüggésben van-e a letartóztatás azzal, hogy ma tárgyal Belgrádban Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Csupán annyit válaszolt, hogy Ashtonnal régóta barátok.

Közölte azt is, hogy vizsgálat folyik annak kiderítésére, miért nem tartóztatták le öt évvel ezelőtt.

Az Európai Bizottság szóvivője már a hivatalos bejelentés előtt közölte: ez az esemény újabb reményeket adhat Szerbiának a csatlakozásra.

Álnéven

Korábban a belgrádi belügyminisztérium egyik, neve elhallgatását kérő illetékese elmondta, hogy Szerbiában egy meg nem nevezett helyszínen tartóztattak le egy férfit. Annyit mondott még, hogy egy ismeretlentől kapott tipp alapján a Belgrádtól 80 kilométerre északkeletre fekvő Lazarevo faluban találtak a férfira, aki Milorad Komadic álnéven élt.

A B92 rádió zágrábi tudósítója szerint a szerb hatóságok már a horvát belügyminisztériumnak is megerősítették, hogy feltehetően elfogták a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) által évek óta keresett szökevényt, akit súlyos háborús bűntettekkel vádol az ügyészség.

Előzőleg a Jutarnji List című horvát lap arról adott hírt szerb rendőrségi forrásokra hivatkozva, hogy néhány órája Szerbia területén elfogtak egy Milorad Komadic névre hallgató férfit, akiről azt feltételezik, hogy azonos Mladiccsal. A horvát lap úgy tudja, Komadicot azután fogták el, hogy bejelentés érkezett a hatóságoktól, miszerint a férfi nagyon hasonlít Mladicra, és egyes azonosításra alkalmas jegyei is egyeznek a vádlott vonásaival.

A 68 éves férfi 1991 és '96 között volt a boszniai szerb hadsereg főparancsnoka. A Hágai Nemzetközi Főügyészség őt teszi felelőssé a srebrenicai mészárlásért. A vád szerint Ratko Mladic utasítására 8000 muzulmánt lőttek agyon.

Meglepte a polgármestert

Meglepődött Lazarevo polgármestere azon, hogy a vajdasági faluban tartóztatták le Ratko Mladicot. Radmilo Stanisic a belgrádi B-92 rádiónak elmondta, hogy először nem volt tudomása arról, ki az, akit a településen őrizetbe vettek, és csak később, a 12 kilométerrel arrébb fekvő Zrenjanin városában egy találkozón tudta meg a részleteket.

A lazarevói polgármester megerősítette, a reggeli órákban értesült arról, hogy a faluban a rendőrség házkutatást tart három házban, de azt nem tudta megmondani, pontosan melyik épületben rejtőzött Mladic.

A rejetekhelyról itt közöl fotót a szerb B92 rádió honlapja.

A Guardian tudósítója szerb forrásokra hivatkozva azt írta: Mladics "meglehetősen együttműködő" volt a letartóztatásakor. Állítólag egyik unokatestvére, Branko Mladics házában élt. A forrás hozzátette: már néhány hónapja megfigyelés alatt volt az egykori tábornok.

Felolvassák a vádiratot

Csütörtök délután a háborús bűnök ügyében ítélkező szerbiai törvényszék épületébe szállították Ratko Mladicsot - jelentette az RTS szerb állami televízió és a B92 belgrádi rádió. A honlapokon közölt beszámoló szerint Mladicot a belgrádi felső bíróság keretében működő törvényszék vizsgálóbírója hallgatja meg.

Mladicsnak felolvassák a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök ügyében ítélkező hágai Nemzetközi Törvényszék vádiratát. Ezután a belgrádi felső bíróság dönt a vádlott hágai kiadatásáról. Mladicnak jogában áll fellebbezni a kiadatás ellen, az ügyben a végső szót a szerb igazságügyi miniszter mondja ki.

Bruno Vekaric, a törvényszék ügyészének helyettese korábban elmondta, hogy a kiadatási eljárás körülbelül egy hetet vehet igénybe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×