eur:
389.72
usd:
362.11
bux:
68005.03
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Életfogytiglani börtönre számíthat Mladics

Életfogytiglani szabadságvesztésre is számíthat a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic - mondta az InfoRádiónak Valki László. A nemzetközi jogász hangsúlyozta, hogy bár a Hágai Nemzetközi Törvényszék mandátuma 2014-ben lejár, addig nem fejezi be a munkát, amíg Mladicot el nem ítélik.

Nagyon gyorsan meg fog történni Ratko Mladic kiadatása, mert a hágai törvényszék elfogató parancsát követően minden ország köteles az intézménnyel együttműködni - mondta az InfoRádió által megkérdezett nemzetközi jogász. A boszniai szerb hadsereg háborús bűntényekkel vádolt egykori parancsnokát csütörtökön fogták el egy Belgrádtól 80 kilométerre található faluban.

Valki László hozzátette: az eljárás igen hosszú időt vesz igénybe, de ez nem azért van, mert a bíróság lassan működik, hanem mert nagyon sok bűncselekményt kell bizonyítani, és rengeteg tanút hallgatnak meg.

Radovan Karadzicot, akit 2008-ban fogtak el és adtak át a Nemzetközi Törvényszéknek, számítások szerint 2014-ben fogják legkorábban elítélni Hágában, de van lehetőség fellebbezésre is - emlékeztetett a szakértő, aki hangsúlyozta: Mladiccsal szemben valószínűleg a legsúlyosabb büntetést, vagyis életfogytiglani szabadságvesztést fogják megállapítani.

Elméletileg a törvényszék mandátuma 2014-ben lejár, de már többször meghosszabbították azt - Valki László szerint most is ez fog történni.

Még szakállat sem növesztett

A B92 szerb rádió tudósítása szerint nagyfokú együttműködést tanúsított őrizetbe vételekor a "hentesnek" nevezett Ratko Mladic, aki nem hordott álruhát és szakállat sem növesztett. Az RTS szerb állami tévé szintén ilyen értesülést tett közzé a honlapján, s megjegyezte: Mladicot nehéz felismerni, mert megöregedett.

Bruno Vekaric, a háborús bűncselekmények ügyében eljáró szerb törvényszék ügyészének helyettese közölte, hogy folyamatban van Mladic hágai kiadatása, a jogi eljárás körülbelül egy hetet vehet igénybe.

Hanganyag: Szabó Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Lábon lőtték az orosz gáz- és olajipart, Putyin háborúja beütött az energiaágazatnak

Az orosz olaj- és gázágazat, amely az ukrajnai háború egyik kulcsfontosságú finanszírozási forrása, munkaerőhiánnyal küzd, mivel a gazdaság teljes háborús mozgósítása súlyosbítja a régóta fennálló demográfiai problémákat. A szankciók és a rubel elértéktelenedése miatt pedig a vendégmunkások sem érkeznek már Oroszországba. Mindez súlyos gazdasági problémákat okozhat már közép távon is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×