eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bugár: értelmes kompromisszum született

Bugár Béla úgy véli: a szlovák kisebbségi nyelvhasználati törvény módosításának szerdai elfogadása a pozsonyi parlamentben az eredeti javaslat megcsonkítása ellenére is "jó hír" Szlovákia számára.

"Értelmes kompromisszum született. Mi sokkal többet akartunk, kollégáink sokkal kevesebbet, de ez előrelépés. Csak gratulálni tudok Szlovákiának, hogy ilyen törvénye van" - nyilatkozta a Híd magyar-szlovák párt elnöke azt követően, hogy a szlovák parlament megszavazta Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettes, a Híd alelnöke által benyújtott jogszabály-módosítást.
A politikusnak meggyőződése, hogy a döntéssel stabilabbá és kiszámíthatóbbá válik a kisebbségi nyelvhasználat, ami egyben Szlovákia stabilitását és az ország demokráciáját is erősíti.
Bugár arra számít, hogy Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök nem fogja aláírni a jogszabályt, és azt újratárgyalásra visszaküldi a parlamentnek. "Ahogy az elnök urat ismerem, biztos visszadobja" - vélekedett. Ezért örömét fejezte ki afelett, hogy a törvénymódosítást 78 honatya támogatta. Gasparovic esetleges vétójának felülbírálásához 76 szavazatra lenne szükség.

A most elfogadott jogszabály legfontosabb részének azt tartja, hogy a kisebbségi nyelvhasználati küszöb eddigi 20 százalékos szintjét 15 százalékra csökkentik, azaz: a településen a kisebbségi lakosság arányának elég csak a 15 százalékot elérnie ahhoz, hogy a hivatalos érintkezésekben használhassák az adott kisebbség nyelvét. Úgy véli: a településeknek könnyebb lesz megszerezniük a kétnyelvűségi státust, mint azt elveszteni.

Ismételten azt hangsúlyozta, hogy a kisebbségi nyelvhasználati jogok semmiképpen sem szűkítik a többség jogait, ahogy azt az ellenzék állította. "Ez egyszerűen hazugság, s ezt be is tudjuk bizonyítani" - szögezte le Bugár Béla.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×