eur:
388.43
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Módosítással kezdődött Obama londoni programja

Az előre szervezett program valamelyes borulása után hivatalosan is megkezdődött kedden kora délután az amerikai elnök állami látogatása Londonban. A a Magyar Külpolitikai Intézet igazgatója az InfoRádióban azt mondta: illúzió lenne túl sokat várni Barack Obama amerikai elnök európai körútjától.

Barack Obamát és feleségét, Michelle-t a Buckingham-palota előtt vendéglátójuk, II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg fogadta.

Az állami látogatás azt jelenti, hogy Obama hivatalosan nem a brit kormány, hanem az uralkodó vendége, és a királyi rezidencián lakik csütörtökig tartó londoni látogatása idején.

A programot az utolsó pillanatban valamelyest módosítani kellett az izlandi vulkánkitörés miatt. Obama eredetileg kedd reggel érkezett volna az elnöki repülőgép, az Air Force One fedélzetén a londoni Stansted repülőterére, ám a brit légtérhez közeledő - kedden már több száz járattörlést okozó - vulkáni hamufelhő miatt az indulást hétfő estére hozták előre.

Obama, aki hétfőn egynapos látogatást tett Írországban, Dublinból aznap éjjel meg is érkezett Londonba.

Ez felborította a fogadtatási menetrendet is, a programban ugyanis az szerepelt, hogy az elnöki házaspárt a repülőtéren Károly trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő fogadja. A késő éjjel megérkező Obamát és feleségét azonban csak egy sebtében kivezényelt díszőrség üdvözölte a repülőgép lépcsőjénél.

Obamáék a keddre virradó éjszakát az Egyesült Államok londoni nagykövetének rezidenciáján töltötték, jóllehet a program szerint kedd reggel a Stansted repülőtérről egyenesen szálláshelyükre, a Buckingham-palotába hajtattak volna. Az elnöki konvoj így a nagyköveti rezidenciáról ment át a palotához.

Károly herceg és felesége is a rezidencián kereste fel kedden az amerikai elnöki házaspárt.

Obama programjának hivatalosabb része szerdán lesz, amikor az elnök tárgyal David Cameron brit kormányfővel, és beszédet mond a brit parlament két kamarája, az alsóház és a Lordok Háza tagjai előtt.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×