eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Több halálos áldozata van a "rendcsinálásnak" Szíriában

A rendfenntartó erők legkevesebb 130 kormányellenes tüntetőt öltek meg Szíriában az elmúlt napokban - közölték helyi jogvédő szervezetek kedden. A megmozdulások leverésében hétfő óta egyes városokban a hadsereg is részt vesz.

A kormány álláspontja szerint a hadsereg a "terrorista csoportoktól" félő helyi lakosok kérésére vonult be tankokkal és nehézfegyverekkel délnyugat-szíriai Deraa városába. A hatalom a tüntetések kezdete óta ragaszkodik ahhoz, hogy a demonstrációk "fegyveres bandák" művei. A szervezők szerint a megmozdulások részvevői fegyvertelenek voltak és semmilyen radikális csoporthoz nem tartoztak.

Szemtanúk beszámolója szerint a 75 ezres lakosú Deraaba érkező több mint 3000 katona minden irányba lövöldözött, miközben páncélozott járműveik fedezetében végigvonultak a városon. Mások arról számoltak be, hogy a katonák a házakba is betörtek. Szemtanúk szerint a rendfenntartók tüzet nyitottak azokra, aki elhagyták otthonaikat. A városban legalább 39 ember meghalt, 70-en pedig súlyosan megsebesültek. Katonai források szerint több "terrorista vezetőt" is letartóztattak, illetve fegyvereket és lőszert is lefoglaltak.

A deraa-i akció mellett a fegyveres erők Damaszkusz egyik külvárosában, Dumában, a közép-szíriai Homszban illetve a Földközi-tenger partján található Dzselbében is megjelentek.

A katonai akciókkal párhuzamosan a hatóságok péntek óta letartóztatási hullámot is indítottak az aktivisták ellen. Egy emberjogi szervezet szerint eddig 221 ember tűnt el.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Itt a lista, ezek az európai cégek tartoznak a világ egyik legelitebb klubjába

Tavaly szeptemberben a Novo Nordisk cég letaszította a trónról az LVMH francia luxusipari óriást, így a kontinens legértékesebb tőzsdén jegyzett cégévé vált. A súlycsökkentő gyógyszerekről népszerűvé váltó dán gyógyszeripari cég lendülete pedig továbbra is töretlen. Megnéztük, hogy melyek jelenleg a legértékesebb európai vállalatok, és azt is, hogy globális összevetésben hol helyezkednek el jelenleg ezek a cégek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×