eur:
392.9
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Buteflika távozását követeli az algériai ellenzék

A 12 éve hatalmon lévő algériai államfő, Abdel-Aziz Buteflika távozását követelte hétfőn az algériai ellenzék egyik vezetője.

Helyi sajtójelentések szerint Ali Jahíja Abdel-Núri, az Algériai Emberi Jogi Liga (LADDH) elnöke, az idén létrehozott ellenzéki mozgalom, a Nemzeti Egyeztetés a Változásért és a Demokráciáért (CNCD) megalapítója szerint Buteflika távozása az országban megvalósítandó gyökeres változások elengedhetetlen feltétele.

A 74 éves, 2009-ben harmadik mandátumára megválasztott Buteflika április közepén az ellenzéki tüntetések nyomására az 1996-os alkotmány módosítását, a választási rendszer mélyreható felülvizsgálatát és a pártokról szóló törvény módosítását ígérte "a képviseleti demokrácia megerősítésének" céljából.

Az algériai jogvédő mozgalom doyenjének tartott 90 éves ügyvéd, Abdel-Núri rámutatott: április 15-i beszédekor az elnök fizikailag legyengültnek, betegségtől kimerültnek látszott, aki időnként alig hallható hangon beszélt. Az algériaiak előtt egy beteg ember állt, aki nem képes feladatai ellátására - tette hozzá az ügyvéd. A helyi sajtóban ezzel egyidejűleg több írás szerzője is kételkedését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az államfő képes lesz életében végrehajtani az általa meghirdetett demokratizálási terveket.

Számos ellenzéki párt javasolta egyéves időtartamra átmeneti nemzeti tanács felállítását, amely ideiglenes kormányt nevezne ki és előkészítené az észak-afrikai ország alkotmányában meghozandó, általános népszavazásra bocsátandó módosításokat.

Az egyiptomi és tunéziai vezetőket elsöprő népfelkelésektől eltérően Algériában eddig csak a fővárosban voltak tüntetések, amelyek résztvevői az életszínvonal emelését és demokratikus reformokat követeltek. Az egyre népesebb tüntetések azonban már mindennapossá váltak és fenyegetést jelentettek az OPEC-tag Algéria stabilitására. A kormány mindeddig az olajból származó bevételekkel szerelte le a tüntetőket, ebből finanszírozta a gazdasági követelések teljesítését.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×