INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Buteflika távozását követeli az algériai ellenzék

InfoRádió / MTI
A 12 éve hatalmon lévő algériai államfő, Abdel-Aziz Buteflika távozását követelte hétfőn az algériai ellenzék egyik vezetője.

Helyi sajtójelentések szerint Ali Jahíja Abdel-Núri, az Algériai Emberi Jogi Liga (LADDH) elnöke, az idén létrehozott ellenzéki mozgalom, a Nemzeti Egyeztetés a Változásért és a Demokráciáért (CNCD) megalapítója szerint Buteflika távozása az országban megvalósítandó gyökeres változások elengedhetetlen feltétele.

A 74 éves, 2009-ben harmadik mandátumára megválasztott Buteflika április közepén az ellenzéki tüntetések nyomására az 1996-os alkotmány módosítását, a választási rendszer mélyreható felülvizsgálatát és a pártokról szóló törvény módosítását ígérte "a képviseleti demokrácia megerősítésének" céljából.

Az algériai jogvédő mozgalom doyenjének tartott 90 éves ügyvéd, Abdel-Núri rámutatott: április 15-i beszédekor az elnök fizikailag legyengültnek, betegségtől kimerültnek látszott, aki időnként alig hallható hangon beszélt. Az algériaiak előtt egy beteg ember állt, aki nem képes feladatai ellátására - tette hozzá az ügyvéd. A helyi sajtóban ezzel egyidejűleg több írás szerzője is kételkedését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az államfő képes lesz életében végrehajtani az általa meghirdetett demokratizálási terveket.

Számos ellenzéki párt javasolta egyéves időtartamra átmeneti nemzeti tanács felállítását, amely ideiglenes kormányt nevezne ki és előkészítené az észak-afrikai ország alkotmányában meghozandó, általános népszavazásra bocsátandó módosításokat.

Az egyiptomi és tunéziai vezetőket elsöprő népfelkelésektől eltérően Algériában eddig csak a fővárosban voltak tüntetések, amelyek résztvevői az életszínvonal emelését és demokratikus reformokat követeltek. Az egyre népesebb tüntetések azonban már mindennapossá váltak és fenyegetést jelentettek az OPEC-tag Algéria stabilitására. A kormány mindeddig az olajból származó bevételekkel szerelte le a tüntetőket, ebből finanszírozta a gazdasági követelések teljesítését.

A címlapról ajánljuk