INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Merkel kancellár is kéri Aj Vej-vej szabadon bocsátását

Infostart / InfoRádió
Angela Merkel német kancellár is csatlakozott azokhoz a magas rangú külföldi vezetőkhöz, akik sürgették a helyi hatóságok által őrizetben tartott, nemzetközileg ismert kínai avantgárd művész, Aj Vej-vej szabadon bocsátását.

A Der Spiegel című hamburgi hetilap legfrissebb számának - a hét végén nyilvánosságra hozott - információja szerint a kancellár diplomáciai úton fordult a kínai vezetőkhöz, kérve a gazdasági bűncselekménnyel gyanúsított Aj Vej-vej mielőbbi elengedését. A lap szerint a kancellár üzenetében mélységes aggodalmát fejezte ki a kínai művész sorsa miatt.

Noha Berlin és Peking között mind politikai, mind gazdasági téren jó a viszony, Merkel határozott kiállása az emberi jogok mellett a kétoldalú kapcsolatokban többször is feszültséget eredményezett már. 2007 őszén Kína még átmeneti diplomáciai és gazdasági szankciókat is életbe léptetett Németországgal szemben annak nyomán, hogy a kancellár Berlinben személyesen is fogadta a dalai lámát.

Merkel mellett a Bundestag emberi jogi bizottsága is Aj Vej-vej mielőbbi szabadon bocsátására szólított fel. A kínai vezetőkhöz intézett levelében a bizottság elítélte az ellenzékinek tartott művész őrizetbe vételét, és állást foglalt a véleménynyilvánítás szabadsága mellett.

A Der Tagesspiegel című lap vasárnapi értesülése szerint a történtek nyomán felmerült, hogy Németország bezárja jelenleg Pekingben zajló nagyszabású kulturális kiállítását. Minderről döntés még nem született. Az esetleges bezárásnak ugyanakkor tekintélyes ellenzői is vannak, akik úgy vélekednek, hogy egy ilyen lépés csakis "ultima ratióként" jöhetne szóba.

A címlapról ajánljuk