eur:
389.56
usd:
361.79
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

41 halálos áldozata van Izrael legsúlyosabb erdőtüzének

41 ember meghalt és tucatnyian megsérültek Izrael történetének eddigi legnagyobb erdőtüzében. Péntek reggel már több külföldi tűzoltócsapat érkezett az országba, hogy segítsen megfékezni a Haifa környékén tomboló tüzet.

A hatóságok szerint a lángok a hajnali órákban gyors ütemben terjedtek Haifa irányába. A kikötőváros polgármestere előzetes óvintézkedésként elrendelte az egyik haifai előváros evakuálását. A környék településeiről 15 ezer személyt kitelepítettek, illetve biztonsága helyeztek.

A bozóttűz csütörtökön tört ki nem messze Haifától, a Karmel-hegységben déltájban. A tűz oka egyelőre ismeretlen. A lángok megfékezésére nagyszámú tűzoltót vezényeltek ki, ennek ellenére az éjszaka folyamán sem sikerült eloltani, vagy legalábbis megfékezni a tüzet.

Éjszaka és hajnalban már több külföldi tűzoltócsapat érkezett Izraelbe. Bulgária száz tűzoltót, Görögország, Ciprus és Azerbajdzsán tűzoltásra alkalmas repülőgépeket, a britek pedig helikoptereket küldtek, de újabb egységeket várnak a nap folyamán Egyiptomból, Jordániából, Franciaországból, Horvátországból, Oroszországból, Spanyolországból és Romániából, valamint az Egyesült Államokból - számolt be a Haarec.

Az izraeli kormány reggel rendkívüli tanácskozást tart a katasztrófa miatt. A haifai hatóságok szerint Izraek egyedül nem tud megbirkózni a tűzzel, amelyet külföldi tűzoltók segítségével is leghamarabb délután tudnak majd legalább ellenőrzés alatt tartani - írta az izraeli ynetnews.

A katasztrófa következtében legalább 41 ember vesztette életét; közülük 36 börtönőr, akik busszal indultak a közeli börtön rabjait menteni. A több mint ötven embert szállító busz előtt ledőlt egy fa, a jármű így a tűz fogságában rekedt, és teljesen kiégett. Két ember akkor halt meg, amikor a börtönőrök mentésére sietett.

Ttöbben megsérültek, és magas az eltűntek száma. Eddig mintegy 2800 hektárnyi terület teljesen kiégett. A tűz gyorsan terjedt az évszakhoz képest szokatlanul forró és száraz időjárási feltételek között.

Izraelben az utóbbi hónapokban szinte egyáltalán nem vagy alig esett csapadék, valószínűleg ez is hozzájárult a tűz kitöréséhez az ország északi részében, bár a szándékos gyújtogatást sem zárják ki. Erre utal, hogy a rendőrségi szóvivő szerint több, egymástól független kisebb tűzfészket találtak. Ugyanakkor az izraeli média azt jelentette, elképzelhető, hogy egy környékbeli illegális hulladéklerakó gyulladt ki, és a kiszáradt aljnövényzet megkönnyítette a lángok terjedését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×