eur:
399.84
usd:
364.87
bux:
74308.07
2024. október 9. szerda Dénes

Libanonban letartóztatták az elítélt Omar Bakri muzulmán hitszónokot

Libanonban letartóztatták vasárnap Omar Bakri radikális muzulmán hitszónokot, akit egy libanoni katonai bíróság három nappal korábban, távollétében életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt gyilkosságra való felbujtásért - jelentették be a biztonsági szolgálatok.

Bakrit otthonában, az ország északi részén lévő tengerparti nagyvárosban, Tripoliban tartóztatta le a belbiztonsági szolgálat hírszerző részlege, majd Bejrútba szállították.

A csütörtöki ítéletet egy három évig tartó büntetőper előzte meg. A perben rajta kívül ítélkeztek 14 további vádlott felett is. Libanoniak, palesztinok és szaúdiak vannak közöttük.

A szíriai származású, libanoni állampolgárságú Bakri sejk húsz éven át Nagy-Britanniában élt, de a brit hatóságok 2005-ben kitiltották az országból törvénybe ütköző, szélsőséges nézetei miatt. Bakri egyebek mellett híveivel lelkesen ünnepelte az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadásokat, öngyilkos elkövetőiket pedig hősökként dicsőítette.

Bakri pénteken egy interjújában kijelentette, hogy nem jelenik meg semmiféle bíróság előtt, és egy napot sem fog börtönben tölteni. A hitszónokot a gyűlöletbeszéd mellett elítélték lopásért, illegális fegyver- és robbanószertartásért.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×