eur:
389.42
usd:
363.29
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Ifjú Piás és Kristálygömb is indul az amerikai választásokon

Young Boozer és Krystal Ball, azaz Ifjú Piás és Kristálygömb. Nem vicc, ilyen nevű jelöltek szállnak harcba a november 2-i amerikai félidős választásokon - írta szerdán The Wall Street Journal, amelyet egyébként az egyik legkomolyabb gazdasági napilapként tartanak számon a világon.

"Young Boozer, igen ez az igazi nevem" - hirdeti az alabamai állami pénztárnoki címért induló politikus kampánymatricája.

Mint elmondta, a választók általában három csoportba sorolhatók. Az elsőbe tartozók megkérdezik, hogy tényleg ez-e a valódi neve. A második csoport azon élcelődik, hogy az apját vajon nem Öreg Piásnak hívták-e. A harmadik tagjai már ismerik őt.

A 61 éves "Ifjú Piásnak" egyébként az apját és a nagyapját is Young Boozernek hívták. "Vicces név, komoly irányítás" - hangzik Boozer szlogenje, aki megpróbál hasznot húzni fura, de könnyen megjegyezhető nevéből. A lap megjegyzi, hogy voltaképpen Barack Obama a legismertebb amerikai politikus, aki az első pillanatra hátrányosnak tűnő adottságából előnyt tudott kovácsolni.

Krystall Ball, vagyis "Kristálygömb" a demokraták 28 éves képviselőjelöltje. Nevét az ihlette, hogy fizikus édesapja éppen kristályos anyagokkal kísérletezett, amikor ő megszületett. A szülők Krystal két nővérével nem játszottak ilyen fura játékot, a két nő a Heidi és a Holly nevet viseli.

"Kristálygömb" egy ideig vacillált azon, hogy ne vegye-e fel férje nevét, a Dariyanit és úgy induljon a választáson, de végül úgy döntött, hogy a Krystal Ball összetétel mégis csak jobban cseng.

Rich Whitney a zöldek illinoisi kormányzójelöltje nemrégiben amiatt emelt panaszt, hogy a nevét elírtáka szavazógépeken. A neve így "Rich Whiteyre" sikeredett, ami a feketék hagyományos zsargonjában gazdag fehér embert jelent, ami nem cseng túl jól az afroamerikai választók fülének.

Az idei jelöltek között négy olyan is található, akiknek a neve szó szerint furcsa, vagyis Strange. Van olyan, akinek a neve teljesen megegyezik egyes ismert személyiségekével, így Isaac Hayes zeneszerzőével, vagy Jesse Jackson polgárjogi aktivistáéval. A republikánus jelölt Hayes és a hivatalban lévő Jackson demokrata képviselő egyébként egymással fog megküzdeni egy illinoisi választókerületben.

A jelenlegi szövetségi honatyák között más is van, akinek a neve hírességeket idéz fel. Így, egy kaliforniai republikánus képviselőt ugyanúgy Jerry Lewisnak hívják, mint az ismert komikust, a dél-karolinai Jack Spratt neve pedig azonos egy óvodai versikékben és detektívtörténetekben szereplőével.

A legsúlyosabb eset Richard Swett volt New Hampshire-i demokrata párti képviselőjéé, legszívesebben a becézett formában használta a nevét, amelynek hangalakja így azonos volt a péniszizzadságéval (dick sweat). Idén februárban országszerte derültséget keltet, az a televíziókban és az internetes portálokon is nagy figyelmet kapott eset, amikor a 90-es években aktív politikus a közönség soraiból felszólalva kérdést tett fel a New Hampshire-be látogató Barack Obamának. Az elnök, aki szemlátomást nem ismerte fel az egykori honatyát, a jelenlévők kitörő nevetése közepette, rezzenéstelen arccal fogadta annak bemutatkozását.

Young Boozer egyébként nemrégiben rejtélyes emailt kapott.

"Az jósolom önnek, hogy meg fogja nyerni a választást" - hangzott az üzenet. Az aláíró Krystal Ball volt.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 18:38
×
×
×
×