eur:
389.25
usd:
362.92
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nagy-Britanniában 70 gyerek halt meg a H1N1-vírus miatt a járvány idején

A pandémia kilenc hónapja alatt 70 gyerek halt meg a H1N1 influenzavírus fertőzése következtében Nagy-Britanniában - állapították meg brit szakemberek.

Amint a The Lancet orvosi folyóiratban közzétett tanulmány ismerteti, a halálozási arány az etnikai kisebbségeknél, a bangladesi és pakisztáni közösségekben volt a legnagyobb. A nagy kockázatú csoportoknak elsőbbséget kellene adni a H1N1 elleni vakcinálásnál, véli az Anglia volt tiszti főorvosa, Liam Donaldson által vezetett kutatócsoport.

Megállapításaik szerint 2009. június 26. és 2010. március 22. között 70 gyerek halt meg H1N1-fertőzés miatt. Az átlagos halálozási arány a gyerekeknél 6 eset volt egymillió főre vonatkoztatva. Ez az arány magasabbnak bizonyult az 1 év alatti gyerekeknél: 14 eset egymillióból.

A bangladesi közösségekben élő gyerekek körében a halálozási arány 47, a pakisztáni közösségekben élők között 36, míg a fehér brit gyerekeknél 4 eset volt egymillió főre vetítve.

A meghalt gyerekek 21 százaléka a fertőzést megelőzően egészséges volt, 64 százalékuknál pedig valamely súlyos rendellenesség állt fenn. A hetven elhunyt gyerek közül 45 kapott antivirális szert (oszeltamivir hatóanyagot), ám csupán heten kapták meg az ajánlás szerint, a tünetek első jelentkezését követő 48 órán belül, és csak hárman a kórházba kerülésük előtt.

A meghalt gyerekek közül csak ketten kaptak H1N1 elleni védőoltást, mindketten túl későn ahhoz, hogy hatása kifejlődhetett volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×