eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A volt horvát kormányfő visszakéredzkedik képviselői székébe

Ivo Sanader volt horvát kormányfő kérelemmel fordult a parlamenthez, hogy visszakaphassa képviselői mandátumát, amelyet tisztázatlan okból maga függesztett fel tavaly júliusban, a miniszterelnöki posztról történt lemondása után.

Sanader kérelmét a jövő héten vizsgálja meg a zágrábi törvényhozás mandátumvizsgáló bizottsága, s a bizottság ajánlását a ház egészének is meg kell majd erősítenie - mondta el Damir Sesvecan, a testület elnöke.

Sanader 2003-tól 2009 júliusáig állt a horvát kormány és konzervatív, Európa-barát pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) élén, amikor is váratlanul lemondott, tiltakozásul az ellen, hogy szerinte az EU képtelen volt megakadályozni, hogy a szomszédos Szlovénia egy területi vita miatt blokkolja országának uniós csatlakozási tárgyalásait.

Kormányfővé választásakor át kellett adnia képviselői mandátumát egyik párttársának, lemondásakor azonban visszakérte a képviselői széket, csak azért, hogy azután egyből szüneteltesse mandátumát. Idén januárban azután kizárták a pártból, amiért bírálta kormányfő-pártelnök utódját, Jadranka Kosort, s a HDZ elnökválasztási kudarca nyomán meglebegtette, hogy visszatér a nagypolitikába.

Egyes médiumok szerint a volt miniszterelnök visszatérése a politikai életbe veszélybe sodorhatja a HDZ vezette jelenlegi kormányt, amennyiben sikerül maga mellé állítania a párt hozzá korában is hű képviselőit.

Más sajtóorgánumok ugyanakkor azt írják, Sanader valójában a képviselőséggel járó mentelmi jogot szeretné újra élvezni, hogy kibújhasson egy őt is fenyegető bírósági eljárás alól.

Október elején a Jutarnji List című napilap azt állította, hogy egyre közelebb jut a volt kormányfőhöz az a vizsgálat, amely a horvát állami vállalatokban zajló nagyszabású korrupciós ügyekben indult.

Közeli szövetségesét, Mladen Barisicot, a horvát vámhatóság vezetőjét, a kormányzó párt egykori pénztárnokát szeptember utolsó napjaiban vették őrizetbe korrupció gyanújával. Volt gazdasági minisztere és miniszterelnök-helyettese, a már tavasszal őrizetbe vett Damir Polancec ellen pedig szeptember elején emeltek vádat azzal az indokkal, hogy köze volt a Podravka horvát élelmiszeripari vállalatnál tavaly kipattant 55 millió eurós korrupciós botrányhoz.

Sanadert magát parlamenti vizsgálóbizottság hallgatta meg kedden az INA olaj- és gázipari vállalat privatizációjáról. A testületnek azt kell feltárnia, hogyan kerülhetett a magyar Mol Nyrt. ellenőrzése alá az egyik legnagyobb horvát vállalat.

A bizottság előtt Sanader azt mondta, hogy egész kormánya, köztük a jelenlegi miniszterelnök, Jadranka Kosor is részt vett az INA részvényesi megállapodásának kidolgozásában. Kosor ezt cáfolta.

Kettejük közül "valaki hazudik" - kommentálta a fejleményt szerdán Ivo Josipovic államfő. "Az esetnek politikai és erkölcsi vonatkozásai is vannak, hiszen nyilvánvaló, hogy a két egymást követő kormány szögesen ellentétes dolgot állít ugyanarról az ügyről" - vélekedett az elnök. A sajtó már a Kosor-kormány esetleges bukására spekulál az ügy miatt, és ebben az összefüggésben tárgyalja Sanader esetleges visszatérését is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×