eur:
388.53
usd:
360.7
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megválasztották az ENSZ BT új tagjait

Az ENSZ közgyűlése kedden New Yorkban két évre a Biztonsági Tanács tagjává választotta Németországot, Indiát, Dél-Afrikát és Kolumbiát.

Az öt ország képviselői 2011 januárjától foglalhatják el helyüket az ENSZ legfontosabb döntéshozó szervében. A 15 tagú BT-ben csak az öt állandó tag - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Oroszország és Kína - rendelkezik vétójoggal.

A Biztonsági Tanács dönt arról, hogy a világszervezet mely válságövezetbe küldjön békefenntartókat, vagy mely ország ellen léptessen életbe szankciókat.

Magyarország a 2012-2013-as évekre pályázza meg ismét az ENSZ Biztonsági Tanácsának ideiglenes tagságát. A többi között ennek a célnak az eléréséért lobbizott szeptemberben New Yorkban Schmitt Pál köztársasági elnök, aki felszólalt az ENSZ Közgyűlésének 65. ülésszakán és tárgyaló partereivel ismertette azokat az alapelveket, amelyeket a magyar kormány a BT-tagság elnyerése esetén képviselne. Magyarország húsz éve, 1992-1993-ban volt utoljára a testület nem állandó tagja.

A mostani szavazás első körében nem sikerült eldönteni, hogy Németország, India, Dél-Afrika és Kolumbia mellett Portugália vagy Kanada legyen-e az ötödik újonc. A kanadaiak az első szavazáson megszerzett 114 voks után a második körben már csak 78-at kaptak, ezért a harmadik menettől visszaléptek.

Kanada, amelyet eddig hatszor választottak be a testületbe, még sohasem maradt alul, ha megpályázta a BT-tagságot.

A BT-ből az év végén Ausztria, Törökország, Mexikó, Nigéria és Uganda távozik. Bosznia-Hercegovina, Brazília, Japán, Gabon és Libanon tagsága 2011 végéig tart.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×