eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Washington ötmilliárd dollár kártérítést igényelhet a BP-től

Az amerikai kormány több mint ötmilliárd dollár - kiömlött hordónként 1100 dollár - kártérítést is igényelhet az olajipari óriás BP-től a Deepwater Horizon olajfúró torony felrobbanása miatti környezeti katasztrófa kapcsán.

Az amerikai igazságügyi tárca kedden nyújtotta be Carl Barbier szövetségi bíróhoz - aki New Orleansban a Mexikói-öbölben történt olajszennyezés dossziéit kezeli - a kormány "érdeknyilatkozatát", amely a vízszennyezés ellen 1990-ben elfogadott törvény alapján lát lehetőséget kártérítésre kötelezni a BP-t.

Az amerikai törvény szerint a víz olajjal való szennyezéséért 1100 dollár kártérítés járhat hordónként, de ez az összeg több mint háromszorosra is nőhet - vagyis hordónként 4300 dollárra -, ha a BP-t "vétkes hanyagságban" vagy "szándékosságban" marasztalják el.

A BP eddig nagyjából 8 milliárd dollárt költött a Deepwater Horizon olajfúró torony felrobbanását követő kármentésre. A Mexikói-öbölben található olajfúró toronynál április 20-án történt robbanás. A kút július 15-i elzárásáig naponta 60.000 hordó olaj került a tengerbe - összesen mintegy 4,9 millió hordó -, miközben az olajtársaság ezzel kapcsolatos költségei megközelítették a napi 90 millió dollárt.

Címlapról ajánljuk
Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Hamarosan örökké élhetünk?

Hamarosan örökké élhetünk?

Egy furcsa és stagnáló társadalomhoz vezetne, ha az emberek még 120 évesen is élnének – véli Venki Ramakrishnan, Nobel-díjas molekuláris biológus. A „Miért halunk meg: Az öregedés új tudománya és a halhatatlanság keresése” című könyv szerzője szerint ráadásul irreális elképzelése az, hogy halálunkig megmaradnak szellemi képességeink. Ezért is int óvatosságra a biológiai törvényekkel dacoló öregedéskutatásokkal kapcsolatban, amelyekből egyre több indul, és nemcsak a technológiai fejlődés adta lehetőségek miatt. Azért is, mert a világ legnagyobb részén egyre nő a várható élettartam, aminek egészen a gazdasági és társadalmi következményei lesznek. Nem a lehető leghosszabb élet tehát a legfontosabb célja ezeknek a kutatásoknak, hanem lehető leghosszabb viszonylagos egészségben eltöltött élet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×