eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk

Új Szó: Maradnak a járulékok, de az áfa nőhet

Egyre valószínűbbnek tűnik, a szlovák kormány a járulékterhek általános növelése helyett inkább az általános forgalmi adó kulcsának emelésével szeretne többletbevételhez jutni; az áfa 1 százalékpontos emelése becslések szerint 0,7 százalékkal emelné az árakat - írja az Új Szó című pozsonyi napilap pénteken.

Az újság szerint a munkaerő költségeinek növelése helyett inkább a fogyasztást adóztatná meg jobban a kormány. Bár a Koalíciós Tanács e heti ülésén egyetlen lényeges megszorító intézkedés témakörében sem jutottak közös nevezőre a felek, most mégis úgy tűnik: a túl sok érdeket, foglalkoztatási csoportot, megtakarítási formát sértő intézkedéstervezetek helyett a jelenleg 19 százalékos áfa növelése lesz a leginkább járható út.

"Ha az áfát 1 százalékponttal emelik, akkor a magasabb adó mintegy 0,8 százalékkal növeli az éves infláció mértékét, viszont a kiélezett versenyhelyzet miatt a kereskedők a teher egy részét magukra vállalják, így a pénzromlás mértéke csak 0,7 százalékra becsülhető" - nyilatkozta Juraj Valachy, a Tatra banka elemzője.

Minden egyes százalékpont legalább 300 millió euró többletbevételt jelent az államkasszának, vagyis ha a 19 százalékos áfát 21 százalékra emelnék jövőre, akkor jóval több pénz folyna be, mint a gyakorlatilag az összes munkavállalót érintő járuléknövelésből.

A jelzett mértékű adóemelés például 3 centtel drágítaná az étolaj literjét, 1 centtel a kristálycukor, 2 centtel a rizs kilóját. Tíz százalékkal drágulhat az alkohol és a cigaretta. Ha a felsoroltakhoz hozzáadjuk az alkohol és a dohánytermék magasabb jövedéki adóját, akkor az államigazgatás költségkeretének 10 százalékos visszavágásával máris teljesíthető az Ivan Miklos pénzügyminiszter által beharangozott jövő évi 1,7 milliárd eurós megtakarítás.

Ha a cigaretta és az alkohol adótartalmát 10 százalékkal növelnék (ez dobozonként 16 centtel drágítaná a cigarettát és 43 centtel 1 liternyi 40 fokos égetett szeszt), akár 800 millió euróval is növelhető az állam bevétele - olvasható az Új Szóban.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×