INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Harcban meghalt egy magyar katona Afganisztánban

InfoRádió / MTI
Egy magyar katonanő meghalt, társa életveszélyesen, másik kettő pedig súlyosan megsérült - magyar idő szerint - hétfőn hajnali fél négykor Afganisztánban, amikor támadás érte a konvojukat.

A minisztérium közleménye szerint a magyar idő szerint hétfő hajnalban, 3.30-kor történt támadásban további három magyar katona is megsérült: egy életveszélyesen, kettő pedig súlyosan.

A tárca közölte azt is, hogy a konvojban a tartományi újjáépítési csoport (PRT) katonái utaztak.
A PRT 8. váltásának hazautazó állománya a NATO-erők északi régiójának központjába, Mazari Sarif városba tartott, amikor Puli-Humritól 20 kilométerre északnyugatra, egy robbanást követően több oldalról össztűz alá vették őket. A támadás után a konvoj visszatért a magyar táborba, ahol a sérültek orvosi ellátást kaptak.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a történtekről tájékoztatta a köztársasági elnököt, a miniszterelnököt, valamint az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét, a parlamenti pártok frakcióvezetőit.

Az elhunyt katona hozzátartozóit a Magyar Honvédség értesítette, és részvétét fejezte ki a családnak.

Magyarország 2006 óta működtet PRT-t az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központban állomásozik.

A honvédség eddig a két katonát veszített az afganisztáni műveletekben. Mindkettő tűzszerész volt.

Hende: Változatlan az Afganisztán-politika

A kormány Afganisztán-politikája változatlan - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter, miután rendkívüli sajtótájékoztatón számolt be a közép-ázsiai országban hétfőn megtámadott magyar konvojról és a támadás halálos áldozatáról.

A tárcavezető elmondta: a támadásban, amelyet hétfőn hajnalban, magyar idő szerint fél négykor indítottak egy 32 éves katonanő meghalt, egy másik katona életveszélyes és két további társuk pedig súlyosan megsérült. A törzsőrmestert posztumusz hadnaggyá léptették elő, s a honvédség hősi halottjának tekinti - tette hozzá.

Benkő Tibor altábornagy, a vezérkari főnök a támadásról annyit közölt, hogy a katonai konvoj éppen Puli-Humriból, a magyar bázisról Mazari Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk.

A konvoj mellett egy úgynevezett improvizált robbanószerkezetet robbantottak fel, majd három irányból kézifegyverekkel tűz alá vették a katonákat. A konvoj negyedik autója, amelyben a meghalt katonanő és három sérült társa is utazott, ekkor kapott telitalálatot egy RPG-től - tette hozzá.

A konvoj parancsnoka segítséget kért és kapott; a helyszínen még jelenleg is harcok folynak, amelyben magyar egységek már nem vesznek részt, de a német és az afgán hadsereg katonái is még harcban állnak.

Hende Csaba újságírói kérdésre elmondta, hogy a környéken jelenleg homokvihar is van, ezért ez nehezíti például a súlyosan sérült, kómában lévő katona kórházba szállítását. A sérülteket így Puli-Humriban látták el, állapotuk stabil. Elmondta azt is, hogy a meghalt katonanő férje szintén Afganisztánban volt, de néhány nappal korábban már hazatért; mindketten a tatai dandárban szolgáltak.

Hanganyag: Herczeg Zsolt, Szépvölgyi IstvánA címlapról ajánljuk