eur:
391.2
usd:
365.52
bux:
68052.59
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Dzurinda kulcsszava: a bizalom

Teljes átláthatóságot ígért a mohi atomerőmű kibővítése kérdésében Ausztriának hétfői bécsi tárgyalásain a szlovák külügyminiszter. "A kulcsszó a bizalom" - tette hozzá Mikulás Dzurinda az osztrák külügyminiszternél, Michael Spindeleggernél tett bemutatkozó látogatása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Szlovákia teljes átláthatóságra törekszik, és mindent megtesz azért, hogy biztosítsa az osztrák lakosság bizalmát az erőmű kérdésében. "Huszonnégy órán át nyitva kell állnia a kapunak. Nem lehet olyan kérdés, amit nem tehetnek fel az európai unió polgárai" - fűzte hozzá.

Nikolaus Berlakovich osztrák környezetvédelmi miniszter májusban tiltakozott az ellen, hogy - mint fogalmazott - a szlovák hatóságok anélkül zárták le a 3. és 4. blokk építésével kapcsolatos vizsgálatot, hogy kimerítően megválaszolták volna az Ausztria által feltett biztonsági kérdéseket. A környezetvédelmi miniszter akkor úgy foglalt állást, hogy az eljárás lezárásának ez a módja "jelentős zavart" okozott a jószomszédi kapcsolatokban.

Dzurinda egy újságíró kérdésére válaszolva kijelentette: ő maga nem gondolja úgy, hogy a mohi erőmű bővítésének ügye kárt okozott a kétoldalú kapcsolatokban.

Michael Spindelegger hangsúlyozta: Ausztria számára döntő fontosságú, hogy minden lépésről tájékoztatást kapjon. A tapasztalat azt mutatja, hogy szlovák részről komolyan vették ezt az igényt - tette hozzá. Fontos emellett az is, hogy osztrák ás szlovák szakértők közösen megvitassák az osztrák biztonsági aggályokat. Spindelegger szerint szlovák kollégája Pozsony nagyfokú együttműködési készségéről biztosította őt ezen a téren.

A két miniszter méltatta az Ausztria és Szlovákia közötti jó kapcsolatokat, mint mondták, ennek jele, hogy Dzurinda egyik első hivatalos útja külügyminiszterként Ausztriába vezetett.

Spindelegger kijelentette: fontos, hogy minden európai uniós tagállam tartsa magát az állam- és kormányfők tanácsának döntéséhez a Görögországnak nyújtandó európai uniós segély kérdésében. Ugyanakkor azt is tudomásul veszi Ausztria, hogy a szlovák parlament elutasította az anyagi támogatáshoz való hozzájárulást.

Koszovó jogállásával kapcsolatban Dzurinda - megismételve, amit egy osztrák lap előző napi számában megjelent interjúban mondott - kijelentette, hogy az etnikai csoportok egyoldalú elszakadása nem szolgálja Európa érdekét. Koszovóval ellentétben Montenegró népszavazás útján, Szerbia egyetértésével lett független - fejtette ki azzal kapcsolatos álláspontját, hogy a Nemzetközi Bíróság állásfoglalásával ellentétesen miért nem ismeri el továbbra sem Koszovó függetlenségét.

A két miniszter tárgyalásain szó volt arról is, hogy milyen konkrét javaslatokkal lehetne a Duna-stratégiát az abban részt vevő országok közötti "valódi kapoccsá" tenni."A kulcsszó a bizalom" - tette hozzá Mikulás Dzurinda az osztrák külügyminiszternél, Michael Spindeleggernél tett bemutatkozó látogatása alkalmával tartott sajtótájékoztatón. "Nem lehet olyan kérdés, amit nem tehetnek fel az európai unió polgárai" - mondta.

Az osztrák tárcavezető hangsúlyozta: Ausztria számára döntő fontosságú, hogy minden lépésről tájékoztatást kapjon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 30. 09:43
×
×
×
×