INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Oroszországban idén 900 ezer hektár erdő égett le

InfoRádió / MTI
A tűzveszélyes szezon kezdete óta Oroszországban 28532 helyen pusztított tűz, összesen közel 900 ezer hektáron égett le az erdő, és pénteken még 19 nagy tűzzel küzdöttek mintegy 4000 hektáron - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma.

A tüzek 53 emberéletet oltottak ki, és közel kétezer embernek okoztak sérülést. Közülük pénteken még 56-ot kezeltek kórházban. A kormány úgy döntött, hogy további 2,67 milliárd rubelt különít el a hajléktalanná váltak lakásainak, házainak újjáépítésére - jelentette be Vlagyimir Putyin miniszterelnök a kormány elnökségének ülésén.

A hosszú aszály a természetvédelmi területeket és nemzeti parkokat sem kímélte: 14 ilyen területen égtek tüzek még pénteken is.

Moszkvában ezen a napon kifejezetten hűvös volt: a hét eleji, jóval 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletek után alig 20 fok volt napközben, de reggel csak 10 fokot mértek. A meteorológusok szerint hétfőtől újra felmelegedés várható, bár akkor is legfeljebb 25 fokra kell számítani.

A szakértők szerint a szmog és a füstszag azonban nem tér már vissza, mert a szél Nyugatról és Északról fúj, és tiszta levegőt hoz.

A moszkvai kórházakban és klinikákon megszüntették a megerősített ügyeletet, amelyet korábban a szokatlan hőség és a szmog miatt rendeltek el.

Helyreállt a szokásos helyzet a moszkvai metróban is: az állomásokon a hőmérséklet többnyire nem haladja már meg a 28 fokot, de még akad néhány kivétel, ahol közel 30 Celsius-fokot mérnek.

Pénteken ugyan elnöki rendelettel feloldották a rendkívüli helyzetet a Moszkvai és a nyizsnyij-novgorodi területen, valamint Mordvinföldön, de Moszkva körül számos környéken érvényben marad a rendkívüli helyzet szeptember közepéig.

A címlapról ajánljuk