eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Végső megoldással próbálkozik a BP a Mexikói-öbölben

A BP olajcég ma megkezdheti a Mexikói-öbölben hónapokon át szivárgó olajkút végleges eltömítését. Illetékesek azt mondták, hogy visszatérhetnek egy korábban elvetett módszerhez, hogy kizárólag felülről tömítsék el a forrást. Korábban azt mondták: csak akkor tudják véglegesen elzárni a kutat, ha a ráépített szerkezet alá fúrnak és ott tömítik el

A BP kedden akarja megkezdeni azt a procedúrát, mellyel reményeik szerint véglegesen elzárja a Mexikói-öböl vizébe több millió hordó olajat pumpáló kútját. A 105 napon át tartó válság alaposan megtépázta Amerikában az olajcég presztízsét és a 11 halottat követelő katasztrófa és szennyezés sokba kerülhet Barack Obama elnök demokratáinak a közelgő kongresszusi választásokon.

Miközben hosszú heteken át megállíthatatlanul folyt az olaj a tengerbe, az amerikai és a nemzetközi közvélemény az unalomig hallhatta, milyen módszerekkel is tudják majd elzárni a kutat.

A cég három hónapon át azt mondta, hogy a forrás fölé helyezett szerkezet, - az amúgy hibásan működő kitörésgátló - alá rézsút befúrt mentesítő kutakon keresztül tudják bizonyosan eltömíteni a forrást.

Most, a végső munkálatok előtt azonban ismét arról kezdtek beszélni, hogy a fémszerkezeten keresztül, felülről pumpálnak majd be nehéziszapot a forrásba és ez elég lehet arra, hogy végleg elzárják a kutat. A hetek óta fúrt mentesítő furatokat arra használják majd, hogy megbizonyosodjanak róla: tényleg "halott" a kút.

Thad Allen tengernagy, az amerikai kormány koordinátora azonban máris arról kezdett el beszélni, hogy csak a mentesítő furatok jelenthetik a végső megoldást. Az Obama-kormányzat retteg attól, hogy a katasztrófa és az azt követő szennyezés miatt a Demokraták vereséget szenvedhetnek a novemberi kongresszusi választásokon. A baleset óta a Fehér Házat rendszeresen azzal bírálták, hogy nem kezeli hozzáértő módon a helyzetet.

Azóta, hogy a BP néhány hete egy ideiglenes "sapkát" helyezett a kitörésgátlóra, megszűnt a szivárgás. Becslések szerint azonban a korábbi hetekben 5 millió hordónyi olaj került a tengerbe, ami akár éveken át is megmaradhat a vízben.

Az úgynevezett "statikus elzárási" folyamat során a BP-mérnökök alacsony nyomás mellett nehéziszapot táplálnak majd be a kútfejbe egy hajóról, amely 8000 hordónyi ilyen anyagot szállít. Ha minden a tervek szerint megy, akkor ezt követően cementet kezdenek el bepumpálni ugyanezen a csövön keresztül és reményeik szerint végleg elzárják a forrást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×