eur:
401.55
usd:
363.76
bux:
72716.32
2024. október 3. csütörtök Helga

Megmakacsolták magukat a gazdák, oda az olimpia?

A közelmúltban a bajor tartományi kormányfő kibővítette azt a pénzügyi alapot, amelyet München és Garmisch-Partenkirchen rendelkezésére akarnak bocsátani, hogy a két város még jobb eséllyel indulhasson a 2018-as téli olimpia megrendezésének jogáért. Most azonban környékbeli gazdák alaposan lehűtötték a tervet támogatók kedélyeit.

Münchenben még ma is elevenen él az 1972-es olimpiai játékok emléke, hiszen a versenyek előtt készült el a bajor főváros földalatti vasútja, az északi kerületek a változatlanul látványosságnak számító stadionokkal és tévétoronnyal gazdagodtak, a sportolók elhelyezésére épült olimpiai falu pedig elegáns lakóteleppé fejlődött. Az izraeli sportolók ellen elkövetett terrortámadást sem tudják azóta sem feledni.

Garmisch-Partenkirchen olimpiai szerepére az vet némi árnyékot, hogy ott rendezték az 1936-os berlini olimpia téli versenyeit, így amikor nemrég a bajor tartományi kormány bejelentette, hogy szívesen helyszínt biztosítana a 2018-ra tervezett játékok számára, arra is gondolt, hogy a versenyek müncheni, illetve garmischi megrendezésével némileg feledtethetné a történelmi múlt sötét eseményeit.

A 2018-as játékok megrendezéséért kezdett versengésben most nem várt oldalról érte támadás a bajorokat: a Garmisch környéki gazdák többsége bejelentette, hogy nem fogadja el a tartományi kormány ajánlatát, és fütyül a játékokra. A helyiek csütörtök este lemondták a bajor kormány földművelésügyi miniszterével tervezett találkozót, és tudatták vele, hogy szóba sem jöhet termőföldjeik, illetve legelőik átmeneti bérbeadása az olimpia rendezőinek.

Az illetékes minisztérium államtitkára Münchenben elismerte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elé terjesztett pályázat készítésekor a Garmisch-Partenkirchen környéki földtulajdonosok együttműködéséből indultak ki. Tették ezt anélkül, hogy konkrét megállapodást kötöttek volna velük. A gazdák ezt úgy értékelik, hogy a kormány a fejük felett intézkedett, és kötik az ebet a karóhoz: leszögezték, hogy egyetlen barázdáról sem mondanak le.

A müncheni földművelésügyi minisztériumból származó hírek szerint nem lehet kizárni, hogy az általános takarékosság ellenére emelni fogják azt a keretet, amelyből 2016 és 2018 között évente négyzetméterenként másfél eurós bérleti díjat ajánlanak azoknak a gazdáknak, akik átmenetileg rendelkezésre bocsátják földjeiket a versenyek rendezői számára. Ezen felül kilátásba helyeztek még egy egyszeri juttatást a gazdák bevételkiesését orvosolandó, valamint ígéretet tettek arra is, hogy a területeket tulajdonosaik ugyanolyan állapotban kapják majd vissza, mint amilyenben átadták az olimpia logisztikai előkészítőinek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Baj van a szomszédban, tömegével szerelnek le a rendőrök

Hatalmas a rendőrhiány Szlovákiában. Szeptember 30-án járt le a felmondások beadásának határideje azok számára, akik még idén távozni akarnak a testületből. A belügyminisztériumnak nem sikerült megakadályoznia a rendőrök tömeges távozását. Az év végéig 1800-2000 rendőr szerelhet le, ami olyan helyzetet teremthet, amit már a lakosság is megérezhet a hétköznapokban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
Lefordultak a tőzsdék

Lefordultak a tőzsdék

Ma reggel az ázsiai tőzsdéken alapvetően felemás a hangulat, nagy negatív fordulat látható azonban a kínai ingatlanfejlesztőknél. Európában ezt követően rossz a hangulat, míg Amerikában kisebb esés várható. Gazdasági esemény szempontjából idehaza nem várható fontosabb közlés, külföldön azonban az amerikai elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni, illetve az ipari rendelésállományra vonatkozó adatokra.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×