eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Változások előtt a patinás zenei fesztiválok

Ezen a hét végén nyílik meg a német nyelvterület két legpatinásabb zenei fesztiválja. Mind Bayreuthba, mind pedig Salzburgba számos vezető közéleti személyiséget várnak.

A Bayreuthi Ünnepi Játékokat évtizedeken át Richard Wagner unokája, a márciusban elhunyt Wolfgang Wagner irányította. A most kezdőd szezon lesz az első, amelyet a néhai zenei óriás két dédunokája, Eva Wagner Pasquier és Katharina Wagner közösen vezet. Az egy hónapig tartó előadássorozat előtti sajtóértekezleten cáfolták, hogy le akarják rombolni Bayreuth eddigi patináját, hangsúlyozták azonban, hogy a klasszikus és popzene ötvözésével a fiatalabb nemzedék számára is vonzóvá akarják tenni az ünnepi játékokat.

Ennek némileg ellentmond, hogy az egyetlen premiert, a fesztivál nyitó előadását, a Lohengrint a 69 éves Hans Neuenfels rendezi. A címszerepet a világhírű német tenorista, Jonas Kaufmann énekli, míg Lohengrin nejét az ugyancsak ünnepelt német operaénekesnő, Annette Dasch alakítja, annak ellenére, hogy a föpróbán egy lezuhanó díszlet megsebesítette.

Németország és egyben Európa egyik legtekintélyesebb zenei fesztiváljának megnyitójára mintegy 2 ezer vendég kapott meghívást, köztük Angela Merkel kancellár, Christian Wulff államfő, valamint a német politikai, gazdasági és kulturális élet képviselői.

Salzburg is komoly változások előtt áll: az immár 90. alkalommal megrendezett fesztivál éléről távozik az eddigi intendáns, Jürgen Flimms, és a székesegyház előtti téren rendezett nyitóelőadás, a Jedermann főszerepét is új művész, Nicholas Ofczarek alakítja. Jedermann kedvesét több szezonban a magyar származású Sunny Melles játszotta, ő idén Racine Phaedrájának főszerepében lép a salzburgi közönség elé.

Õsbemutatóként színpadra kerül Wolfgang Rihm német zeneszerző Dionüszosz című előadása, a premierek sorában pedig Gluck Orfeo és Euridice című operája.

Míg Bayreuthban a közeljövöben az újításra helyezik a hangsúlyt, a salzburgi ünnepi játékok új müvészeti vezetője, Alexander Pereira a hagyományőrzést tekinti vezérfonalának, ami megegyezik a fesztivál elnökének, Helga Rabl-Stadler elképzeléseivel, mivel az óriási költségek fedezésében nagy szerepet játszó szponzorok idegenkednek a túlzottan modern megoldádoktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

Évtizedes trendet fordított meg a koronavírus-válság

A Covid okozta demográfiai hatások világszerte a felnőttkori halálozás növekedését és a várható élettartam csökkenését váltották ki – állapította meg a neves brit orvosi folyóiratban, a Lancetben pár hete megjelent globális betegségteher-tanulmány (Global Burden of Diseases Study 2021), amely az 1950 és 2021 közötti időszak globális demográfiai változásait, beleértve a Covid-járvány 2020–2021-es időszakának hatásait elemezte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×