eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csökkentik a képviselők fizetését - Olaszországban

A római törvényhozásban dolgozó politikusok sem mentesülnek Silvio Berlusconi kormányfő 25 milliárd eurós megszorító csomagjának terhe alól. A 630 képviselő és 322 szenátor fizetését 10 százalékkal csökkentik 2011-től a kormány tervei szerint.

A törvényhozók átlagos alapfizetése havi 5.486,58 euró - bő másfél millió forint -, így nagyjából 550 eurót - 150 ezer forintot - veszítenek jövő januártól. A képviselőházban és a szenátusban dolgozó személyzet keresete is csökken 10 százalékkal, és a fizetéséket 3 évre befagyasztják - számolt be az olasz sajtó szerdán.

Az olasz politikai rendszer fenntartása túl sokba kerül, érvel a kormány. A megszorításra azért is szükség van, hogy a jelenlegi válságos helyzetben az ország sorsának irányítói visszanyerjék a választópolgárok bizalmát. "Nagy áldozatokat követelünk a társadalomtól, ezért nekünk kell elöl járni a jó példával" - hangoztatják a kormánypárti padsorokban.

A tervezett intézkedések a Silvio Berlusconi vezette kabinet 25 milliárd eurós takarékossági csomagjának részei. A javaslatokat a felsőház, a szenátus a múlt héten hagyta jóvá egy bizalmi szavazás során, a képviselőház pedig a jövő héten hétfőn kezdi meg a vitát róluk.

A megtakarítással a kormány azt kívánja elérni, hogy a hazai össztermék (GDP) arányában mérve jelenleg 5 százalékos államháztartási hiány 2012-re a 3 százalékos uniós határérték alá, 2,7 százalékra csökkenjen.

Ehhez fájdalmas változtatásokat kell tudomásul vennie az olasz társadalomnak: egyebek között emelik a nyugdíjkorhatárt, felvételi stopot rendelnek el a közszférában, az ott dolgozók fizetését pedig 4 évre befagyasztják, és szigorítanak a szociális juttatások odaítélésének szabályain.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×