eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hosszú volt a kivégzett korrupt kínai hivatalnok bűnlajstroma

Kivégezték Csungking tartományi jogú város bírói hivatalának egykori vezetőjét, akit áprilisban ítéltek halálra korrupció és szervezett bűncselekményekben való részvétel miatt - jelentette a kínai média.

Az 55 éves Ven Csiang fellebbezését májusban elutasították. Ven bűnlajstroma hosszú volt: a vesztegetéstől a bűnbandák fedezésén át az erőszakig terjedt. Nagy összegű készpénzének és tetemes vagyonának eredetét nem tudta igazolni.

Ven 1992 és 2008 között a városi közbiztonsági hivatal helyettes, majd első számú vezetője volt. Ezután lett az igazságügyi hivatal vezetője, amíg 2009 szeptemberében őrizetbe nem vették.

A nyomozók szerint a férfi összesen 12 millió jüan (több mint 400 millió forint) csúszópénz fogadott el közvetlenül, vagy felesége közreműködésével.

Cserébe jó beosztásokkal jutalmazta lekötelezőit, vállalatokat segített illegális jövedelemhez, haszonhoz. Ven öt szervezett bűnözői csoportot fedezett ugyancsak készpénzért cserébe, 2007-ben pedig részegen megerőszakolt egy egyetemista lányt.

Vent a bíróság teljes vagyonelkobzásra ítélte, és politikai jogainak megfosztására élete végéig.

A középnyugat-kínai nagyvárosban tavaly csaptak le a kiterjedt bűnhálózatokra és bandákra, s több mint 90 helyi vezető ellen emeltek vádat. Közülük 42-ről bizonyosodott be, hogy bűnszervezetnek nyújtott segítséget.

Kínában ugyancsak szerdán jelentették be, hogy a közbiztonsági miniszter volt helyettesét, Csang Sao-tungot bíróság elé állították vesztegetés és hivatali hatalommal való visszaélés miatt.

Csangot, aki a közbiztonsági tárcánál a gazdasági bűncselekmények nyomozó hivatalának is az igazgatója volt, még tavaly decemberben kizárták a kommunista pártból.

Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×