eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Slota nem hisz a jobboldali koalícióban

Továbbra is teljesen nyitottak a szlovákiai kormányalakítás esélyei - vélte Ján Slota. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke Ivan Gasparovic államfővel szerdán Pozsonyban megvitatta a hétvégi parlamenti választások nyomán kialakult helyzetet. A magyar-szlovák Híd-Most Párt semmilyen körülmények között nem működik együtt a Robert Fico vezette szociáldemokrata SMER-rel - mondta az InfoRádiónak Bugár Béla elnök.

 Ján

Slota szerint a négy jobboldali párt között, amely kedden este szándéknyilatkozatot írt alá a közös kormányalakításról, olyan véleménykülönbségek vannak, hogy egy közös kormány létrehozása nem sikerülhet.

"Meggyőződésem, hogy egyelőre minden nyitott. Az SNS támogatná, ha az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) lépne koalícióra" - jelentette ki Slota újságírók előtt.

Leszögezte: az SNS számára azonban a legfontosabb feladat az, hogy megakadályozza a "magyar párt", a Híd bekerülését az új szlovák kormányba.

Bugár Béla, a Híd elnöke, aki Slota előtt járt az államfőnél, hangsúlyozta: a négy jobboldali párt - a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a KDH és a Híd - eltökélt abban, hogy közösen alakítanak kormányt.

A politikus hozzátette: az államfővel való találkozóján a szlovák-magyar viszony is szóba került. Bugár Béla elmondta: Budapest és Pozsony viszonyának enyhülése érdekében feltétlenül szükségesnek tartja, hogy "Szlovákiában megváltozzon az a légkör".

Szerinte sok függ attól, hogy milyen törvényeket fogad majd el az új szlovák kormány, s hogy Budapest és Orbán Viktor, a Fidesz elnöke módosítják-e Szlovákiával kapcsolatos álláspontjukat.

Bugár Béla az InfoRádiónak elmondta: A magyar-szlovák Híd-Most Párt semmilyen körülmények között nem működik együtt a Robert Fico kormányfő vezette szociáldemokrata SMER-rel.

Ján Figel, a KDH elnöke arra kérte az államfőt, fogadja a négy jobboldali párt vezetőit, hogy hivatalosan tájékoztathassák kormányalakítási szándékukról.

"A köztársasági elnök még nem kapta meg Iveta Radicovának, a jobboldal közös kormányfőjelöltjének találkozót kérő levelét" - jelentette ki Marek Trubac, elnöki szóvivő. Szerinte amint az államfő megkapja a levelet, kitűzi a találkozó időpontját.

Trubac ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy hétfőn Robert Fico, a választásokon győztes Smer elnöke kapott kormányalakítási megbízatást. Ficónak a jövő hét szerdájáig kell beszámolnia az államfőnek tárgyalásai eredményéről. "Az elnök ezt az időpontot nem kívánja átugrani" - szögezte le a szóvivő.

Mind a négy jobboldali párt elutasította Fico tárgyalási felhívását. Részletek nem ismeretesek A sajtó szerint Fico elsősorban a KDH-t szeretné megnyerni, ezért a pártnak állítólag felajánlotta a miniszteri tisztségek felét, ha hajlandó lenne a koalícióra a Smerrel.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×