eur:
398.2
usd:
359.93
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

Stabilitást hoznak Afganisztán ásványkincsei

A közelmúltban felfedezett rendkívül értékes afgán ásványkincs az amerikai kormányzat szerint megalapozhatja az amerikai erőfeszítéseket, hogy stabil államot hozzanak létre az ázsiai országban.

Közel ezermilliárd dollár értékű ásványkincskészletet tártak fel amerikai szakemberek Afganisztánban, egyebek között réz, kobalt, arany, és lítium lelőhelyeket fedeztek fel. Szakértők szerint a hatalmas mennyiségű, kulcsfontosságú nyersanyagoknak köszönhetően Afganisztánból bányaipari nagyhatalom lehet.

"Egy sikeres afgán kormánynak forrásokra van szüksége, hogy eltartsa önmagát, és hatékony szolgáltatásokat biztosítson", és ebben a tekintetben az ásványi kincsekről szóló értesülés "üdvözlendő fejlemény" - hangzik Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő keddi közleménye.

Politikai kommentátorok szerint a feltárás a háborúban is fordulópont lehet. Lehetőséget teremt az Egyesült Államoknak arra, hogy jövőképet kínáljanak az afgánoknak.

Crowley ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy még évekig is eltarthat, mire megteremtik a kitermeléshez szükséges infrastruktúrát. Nem utolsósorban az ásványi kincsek lelőhelyei olyan területen fekszenek, ahol az iszlamista felkelők is aktívak.

Címlapról ajánljuk
Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

A dél-libanoni offenzívával az lehet az izraeli hadsereg célja, hogy a 60 ezer evakuált embert vissza lehessen költöztetni Észak-Izraelbe, illetve a határ menti zónában lévő demarkációs vonalnál felszámolja a Hezbollah katonai infrastruktúráját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Tárik Meszár hozzátette: a libanoni kormánynak is érdeke, hogy hosszabb távon demilitarizált övezet legyen a libanoni–izraeli határ.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×