eur:
398.2
usd:
359.93
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

Budapest várja a jobbközép szlovák kormányt

A magyar kormány üdvözli, hogy jobbközép kormánya lehet Szlovákiának. Azt a politikusok tagadják, hogy a Magyar Koalíció Pártja bukásának köze lenne a kettős állampolgársági törvényhez.

A magyar kormány örül, hogy Szlovákiában vélhetően jobbközép kormány alakul, és kész a kapcsolatfelvételre - reagált Nagy Anna kormányszóvivő a szlovák választás eredményére.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes úgy értékelte a kialakult helyzetet, hogy teljesen átrendeződött a szlovákiai politikai mező. Arra, hogy a Magyar Koalíció Pártja nem jutott be a parlamentbe, a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke a távirati irodának úgy reagált: "Nyilván nem titkoljuk, hogy örültünk volna, ha az MKP is ott van a szlovákiai törvényhozásban, annak viszont örülünk, hogy a Híd bekerült".

Arra a tényre, hogy a választási eredmény miatt az MKP elnöksége benyújtja lemondását, Semjén Zsolt kijelentette: ez "a politikai korrektségnek és egy erkölcsi alapú politizálásnak a megnyilvánulása".

Az ellenzéki pártok kapcsolatba hozták az MKP kudarcát a Fidesz politikájával. Az MSZP elsősorban a kettős állampolgárságról szóló törvény rossz időzítésében látta a párt kiesésének okát, a Jobbik és az LMP pedig a Fidesznek az MKP melletti túlzott kiállását tartotta aggályosnak. Erre Semjén Zsolt úgy reagált: "A kettős állampolgárság kérdése a magyar szuverenitás kérdése, amelyet a határon túli magyar vezetők mindig is támogattak".

Németh Zsolt szerint a hétvégi választás eredménye Robert Fico és Jan Slota "zsigerileg magyarellenes és hungarofób" kormányzásának a végét is jelentheti. A külügyi államtitkár úgy véli: e fordulat révén elhárult az akadály az elől, hogy az elkövetkező években a problémák megoldásával, és "a közép-európai építéssel" lehessen foglalkozni.

Németh Zsolt szerint az MKP választási eredményének magyarázata nem a magyar parlament által elfogadott kettős állampolgársági törvénnyel és a szlovákiai reakciókkal magyarázható. "Ha így lenne, akkor Ficónak kormányon kellett volna maradnia" - mondta. Az államtitkár szerint az MKP és a Híd közötti választáskor inkább arról lehetett szó, hogy melyik képviseli "hitelesebben és határozottabban" a szakítást Fico politikájával.

Németh Zsolt hangsúlyozta: a nyitottság továbbra is megvan az MKP és a Fidesz, valamint a felvidéki magyarság és a magyar kormány közötti együttműködésre. A Hídnak "magának kell eldöntenie, hogyan kíván részt venni a magyar-magyar párbeszédben" - tette hozzá.

Szlovákiában a nem hivatalos választási végeredmény alapján Robert Fico pártja, a Smer megnyerte a választást, de az új parlamentben az ellenzéki pártoknak lesz mérsékelt többségük. A Magyar Koalíció Pártja nem tudta átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

Tárik Meszár: a Hezbollah meggyengült, nehéz lesz kilábalnia a szorult helyzetből

A dél-libanoni offenzívával az lehet az izraeli hadsereg célja, hogy a 60 ezer evakuált embert vissza lehessen költöztetni Észak-Izraelbe, illetve a határ menti zónában lévő demarkációs vonalnál felszámolja a Hezbollah katonai infrastruktúráját – mondta az InfoRádióban a Migrációkutató Intézet vezető kutatója. Tárik Meszár hozzátette: a libanoni kormánynak is érdeke, hogy hosszabb távon demilitarizált övezet legyen a libanoni–izraeli határ.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×