eur:
389.15
usd:
361.32
bux:
68450.8
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Lemond az MKP elnöksége

Tekintettel a választási eredményre lemond a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) egész elnöksége - jelentette be Csáky Pál, az MKP elnöke a testület ülése után, vasárnap délelőtt Pozsonyban.

"Nem vagyunk elégedettek az eredménnyel, ez az MKP érzékeny veresége, amely nem maradhat következmények nélkül" - fejtette ki Csáky. "A mai nappal az egész elnökség benyújtja lemondását" - tette hozzá, miután világossá vált, hogy pártja nem kerül be a parlamentbe.

Jövő szombatra összehívták a párt országos tanácsát, amely majd határoz a tisztújító kongresszus időpontjáról. Erre valószínűleg szeptemberben fog sor kerülni. Addig a jelenlegi vezetés marad hivatalban. A kongresszus azután döntést hoz arról, hogyan tovább.

"A mi javaslatunk az, hogy parlamenten kívüli pártként folytatni fogjuk politikai tevékenységünket, miközben annak súlypontja a regionális és a helyi politikára terelődik át" - mondta a távozó pártelnök.

Leszögezte: az MKP legközelebbi kiemelt célja sikerrel szerepelni a november végén esedékes helyhatósági választásokon.

Csáky köszönetet mondott az MKP választóinak, és gratulált a parlamentbe bejutott pártoknak. Megjegyezte: az MKP üdvözli, hogy Szlovákiában várhatóan kormányváltásra kerül sor.

A szombati parlamenti választásokon az MKP 4,3 százalékot szerzett, és fennállása óta először nem került be a szlovákiai törvényhozásba.

Csáky újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem zárja ki, hogy a párttagok egy része átlép a Hídba.

Bugár Béla pártja a nem hivatalos végeredmény szerint a szavazatok 8,12 százalékát szerezte meg és 14 mandátummal lesz jelen a pozsonyi parlamentben.

Ami a tavalyi pártszakadást illeti, amikor öt parlamenti képviselő Bugárral az élen kilépett az MKP-ból és megalakította a Híd pártot, Csáky most azt mondta: az eseményeknek megvoltak a maga okai. Õ továbbra is fenntartja álláspontját.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Leszúrt a forint

Leszúrt a forint

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×