eur:
389.66
usd:
363.21
bux:
68186.42
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Obama: "A gázai incidens lehetőséget jelent a békefolyamat számára"

Tragikus incidensnek nevezte a Gázai övezetbe segélyt szállító török hajók elleni izraeli támadást az amerikai elnök a CNN-nek adott interjújában, megjegyezve, hogy Izraelnek jogos biztonsági aggodalmai vannak a Hamász vezette Gázai övezet kapcsán. Közben a washingtoni külügyminisztérium megerősítette, hogy egy amerikai állampolgár is életét vesztette az izraeli támadásban.

Barack Obama a CNN-nek adott exkluzív interjúban megkérdőjelezte a Gázai övezet izraeli blokádját. Azt mondta, a blokád gátolja az embereket abban, hogy élhessenek a gazdasági lehetőségekkel.

Kifejezte ugyanakkor, az incidens lehetőséget jelenthet a közel-keleti békefolyamat előmozdításához. Ez a megközelítés ellentétes azokkal a véleményekkel, amelyek szerint az incidens nemhogy elősegíti, hanem hátráltatja a múlt hónapban kezdődött izraeli-palesztin közvetett egyeztetéseket.

Obama szavai kormányának eddig óvatos álláspontját tükrözték: Washington nem volt hajlandó csatlakozni ahhoz az általános nemzetközi véleményhez, amely elítélte az izraeli támadást. A kilenc halottat követelő kommandós támadásban egyébként egy amerikai állampolgárságú török személy is meghalt - ezt megerősítette a washingtoni külügyminisztérium.

A 19 éves Furkan Dogan amerikai és török állampolgársággal is rendelkezett, és az Egyesült Államok kivizsgálja halálának körülményeit. A tárca szóvivője nem kívánta megerősíteni azt a hírügynökségi értesülést, hogy Dogant a fején négy, a mellkasán pedig egy találat érte.

Az izraeli akció sebesültjei között is van két amerikai állampolgár.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×