eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ismerje meg a világ legveszélyesebb vulkánjait

Merapi, Colima, Fuji és Vezúv - Harangi Szabolcs, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékének vezető professzora szerint a többi között ezek ma Földünk a legveszélyesebb vulkánjai, amelyek kitörésükkel százezrek, vagy akár milliók életét veszélyeztetnék.

Annak alapján, hány ember életét fenyegeti, a Jogjakarta mellett emelkedő Merapi a legveszélyesebb vulkán, de a mexikói Colima kitörése is több százezer emberrel végezhet - mondta az InfoRádiónak az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszékét vezető professzor.

Japán szent hegye, a Fudzsi is aktív, és ha 1707 után újra kitörne, akár Tokió is veszélybe kerülhet, ami komoly hatással lenne a lakosság életére és a világgazdaságra. Ugyanez igaz arra az esetre is, ha az egyesült államokbeli Cascade-hegység valamelyik vulkánja lép ismét működésbe.

E vulkáni lánc egyik tagja, a Mount Saint Helens 1980. május 18-án tört ki, amelynek során a tűzhányóból felszabaduló hamufelhő 25 kilométeres magasságba jutott el. A kitörés hatszáz négyzetkilométernyi erdőt pusztított el és 62 ember életét követelte. Ez volt Észak-Amerika addigi legsúlyosabb természeti katasztrófája.

A vulkáni tevékenység nemcsak távoli területeket fenyeget: az európai kontinens egyetlen olyan vulkánja, amely az elmúlt száz évben kitört, a szakértők szerint éppen Csipkerózsika-álmot alszik, a tapasztalat azonban azt mutatja, hogy egy-egy nyugalmi időszak után a tűzhányó óriási robbanásos kitöréseket produkál - magyarázta Harangi Szabolcs.

A Nápoly mellett fekvő Vezúv, amelynek lávája és hamuja 79-ben négy római települést temetett be, legutóbb 1944-ben tört ki. A vulkánt, amely a szakértő szerint valóságos időzített bomba, napjainkban a világ egyik legveszélyesebbjeként tartják számon, mivel közvetlen közelében hárommillió ember él.

Ugyancsak nagy veszélyt jelenthet a Kanári-szigeteken emelkedő Teide vulkán. Brit kutatók már felhívták a figyelmet arra, hogy a tűzhányó esetleges kitörése nyomán annak északi lejtője a tengerbe csúszik, pusztító szökőárat indítva el - fűzte hozzá a professzor.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×