eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Titkos amerikai katonai videó bagdadi civilek lemészárlásáról

Titkos amerikai katonai videófelvétel került fel az internetre arról, hogy egy amerikai helikopterről civileket, köztük két hírügynökségi fotóst lőttek le Bagdadban 2007-ben - jelentette a CNN hírtelevízió.

A fekete-fehér légi felvételen az látszik, hogy egy Apache harci helikopterről géppuskasorozatot szórnak járókelők egy csoportjára az iraki fővárosban. Tucatnyian meghaltak, az áldozatok között volt a Reuters hírügynökség két helyi munkatársa is.
Az akkori amerikai katonai vizsgálat azt állapította meg: a helikopter személyzete azt gondolta, felkelőkkel van dolga, tévesen fegyvernek hitték az újságírók vállán lógó fényképezőgépeket.
A videót - amelyet a támadást végrehajtó helikopter készített, a képkockák közepén látszik a célkereszt - a WikiLeaks nevű csoport szivárogtatta ki. Az egyebek mellett a kormányzati korrupció ellen küzdő csoport közölte: a 2007. július 12-i támadásról készült kódolt katonai felvételt olyan személyek juttatták el hozzájuk a hadseregből, akik le akarták leplezni az akciót. A csoport feltörte a kódot, és a felvételt hozzáférhetővé tette. Az amerikai védelmi minisztérium egy névtelenséget kérő tisztviselője megerősítette: a videó és a hangfelvétel eredeti.
A Pentagon az ügyet annak idején kivizsgálta. Megállapították, ami a felvételen szereplő katonai üzenetváltásból is hallható, hogy a támadást végrehajtó amerikaiak azt hitték, fegyveres felkelőkkel van dolguk, akik RPG gránátvetővel és AK-47-es géppisztolyokkal vannak felszerelve. A helikopterek előzőleg amerikai katonákra támadó felkelők után kutattak a körzetben, ezért nyitottak tüzet a gyanús csoportra.

A WikiLeaks szerint a légi felvételen - amelyet a Pentagon továbbra sem ad ki - világosan látszik a civilek, köztük az újságírók ok nélküli lemészárlása.

A Pentagon közölte: sajnálatos, hogy polgári személyek haltak meg, de az esetet alaposan kivizsgálták, és a hadsereg soha nem igyekezett eltitkolni az eset körülményeit. A támadást végrehajtó helikopter személyzetének nem volt és nem is lehetett tudomása arról, hogy az ellenséges csoportba újságírók vegyültek - tartalmazza a 2007-es belső katonai vizsgálat jelentése.

David Schlesinger, a Reuters főszerkesztője azt mondta a kiszivárogtatott videó kapcsán: két munkatársuk tragikus halála azokat a rendkívüli veszélyeket jelképezi, amelyek a háborús övezetekből tudósító újságírókra leselkednek.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×