eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Külföldi támogatással hajtották végre a moszkvai merényleteket?

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint nem zárható ki, hogy a hétfői moszkvai metrórobbantásokat külföldi támogatással hajtották végre. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter is azt hangsúlyozta egy lapinterjúban, hogy a terrorista mozgalmak kapcsolatban állnak egymással és közös ellenségeink. Közben 39-re emelkedett a halálos áldozatok száma.

Moszkvában kedden gyásznapot tartanak a metróban előző nap elkövetett robbantásos merényletek áldozatainak tiszteletére: nagyon sok házon félárbocra engedett, fekete szalaggal átkötött zászló leng, a lapok a szokásos viccrovatok nélkül jelentek meg, és a két érintett állomásnál egyre több a virág és a mécses.

A merényletek halálos áldozatainak száma 39-re emelkedett kedd reggelre, a kórházakban kora reggel 73 sérült volt, közülük öt állapota súlyos, életveszélyes, a többségé súlyos.

"Semmit nem lehet kizárni" - mondta Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője hétfő este a kanadai Chelsea-ben arra a kérdésre válaszolva, lehetséges-e, hogy a két metróállomáson elkövetett robbantást külföldről szervezték meg.

"Mindnyájan tudjuk, hogy Afganisztán és Pakisztán határán létezik egy úgynevezett senki földje, ahová a terrorista alvilág befészkelte magát. Ott gondolnak ki számos, nemcsak Afganisztánban és közeli államokban, hanem Közép-Ázsiában elkövetni tervezett terrorcselekményt, és ezek az utak időnként a Kaukázusba is elvezetnek" - vélekedett.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: a hétfői terrortámadás ismét megerősítette, hogy komolyan kell venni a terrorizmus elleni nemzetközi erőfeszítések egyeztetését. Meggyőződését fejezte ki, hogy különleges figyelmet kell szentelni a terrorizmus finanszírozási forrásainak, így a kábítószer-kereskedelemnek.

A terrorista mozgalmak kapcsolatban állnak egymással és közös ellenségeink - jelentette ki az amerikai külügyminiszter a hétfői moszkvai kettős metrórobbantás után egy interjúban.

"A terroristák közös ellenségeink"; "akár a moszkvai metróban, a londoni földalattin, egy madridi vonaton vagy egy New York-i irodaházban lépnek fel, ugyanazzal az ellenséggel van dolgunk" - mondta Hillary Clinton a CTV kanadai televíziónak adott interjúban.

Clinton, aki nem nevezte meg konkrétan a moszkvai merényleteket, ugyanakkor megjegyezte, hogy "Moszkvának hosszú évek óta gondjai vannak Csecsenfölddel és az Oroszországi Föderáció más területeivel".

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×