eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A nézeteltérések elsimítása nélkül ért véget Netanjahu washingtoni látogatása

Az izraeli-amerikai nézeteltérések megoldása nélkül ért véget szerda este Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kétnapos washingtoni látogatása - közölték meg nem nevezett amerikai és izraeli tisztségviselők.

Abban próbáltak megállapodni, hogy Izrael milyen gesztusokkal tudná visszanyerni a palesztinok és az Obama-kormány bizalmát, hogyan tudná javítani a légkört, amelyet azzal rontott el, hogy bejelentette 1600 új lakás felépítésének tervét a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Kelet-Jeruzsálemet akarják megtenni leendő önálló államuk fővárosának a palesztinok.

Netanjahu kétszer is meghosszabbította látogatását, hogy a felek megállapodásra jussanak. Végül George Mitchell-lel, az amerikai elnök közel-keleti különmegbízottjával tárgyalt, de a megbeszélést helyi idő szerint este 8 órakor befejezték, és utána nem tettek nyilvános bejelentést.

A Fehér Ház néhány órával korábban nyilatkozott először Netanjahu washingtoni tárgyalásaival kapcsolatban. Jellemzésükre olyan diplomáciai kifejezéseket használt Robert Gibbs fehér házi szóvivő, mint "őszinte, közvetlen". "Szilárd kapcsolatunk van egy szilárd szövetségessel" - jelentette ki. Egy korábban Jeruzsálemben kiadott izraeli közleményben is az szerepelt, hogy a tárgyalások "jó hangulatban" zajlanak.

Jelét adta azonban annak is Gibbs, hogy a tárgyalásokon nem sikerült elsimítani bizonyos nézeteltéréseket, de nem közölte, hogy melyeket.

Netanjahu kedd este kétszer beszélt Obamával. Az első, másfél órás megbeszélés után nem hagyta el az elnöki rezidenciát, teljesen elzárkózott a sajtó elől, és munkatársaival tanácskozott. Az izraeli vendég ezután újabb találkozót kért Obamától, és a két politikus egy második, 35 perces eszmecserét folytatott. Utána - a szokásoktól eltérően - nem álltak a kamerák elé, s nem szóltak újabb tárgyalásuk tartalmáról és légköréről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×