eur:
397.16
usd:
356.7
bux:
73896.18
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Erősítést küldött a brit haditengerészet a Falkland-szigetekre

Brit sajtóértesülések szerint erősítést küldött a vitatott hovatartozású Falkland-szigetekhez a brit királyi haditengerészet, miután ismét éleződik a feszültség a területre igényt tartó Argentínával.

A brit védelmi minisztérium csütörtökön cáfolta ugyan, hogy "haditengerészeti ütőerő" tartana a helyszínre, aznapi brit sajtóbeszámolók szerint azonban már a Nagy-Britanniától 13 ezer kilométerre fekvő dél-atlanti szigetek fővárosa, Port Stanley partjai előtt járőrözik a York nevű romboló. A The Sun, a legnagyobb brit tömeglap által idézett magas rangú haditengerészeti forrás szerint a Yorkot - amelyet egy felderítő és egy ellátó hajó is kísér - "elrettentési" céllal vezényelték a Falkland-szigetekhez.

A forrás szerint az egység kivezénylése "nagy csendben" történt, megelőzendő, hogy Argentína provokációnak tekintse a fejleményt, de az argentinoknak "most már nem lehetnek kétségeik afelől, hogy ott vagyunk".

Előzőleg Argentína hajózási szigorításokat helyezett kilátásba, miután hírét vette, hogy Nagy-Britannia olajfeltáró fúrásokra készül a szigetek körüli vizeken. A szigorítások az argentin partok és a Falkland-szigetek közötti hajózásra érvényesek, de brit szakértők szerint ez nem akadályozza a szigetcsoport elérését tengeri úton, mivel ehhez nem kell útba ejteni az argentin felségvizeket.

A tervek szerint pénteken érkezik a térségbe egy úszó olajfúró létesítmény, amelyet Skóciából vontatnak a helyszínre. Szakértői becslések szerint a szigetek óceáni talapzata akár 60 milliárd hordónyi nyersolaj-készletet is rejthet; ez vetekszik az északi-tengeri - már kimerülőben lévő - olajkinccsel.

Az északi-tengeri mezőkről a 70-es évek óta Nagy-Britannia hozzávetőleg 40 milliárd hordó olajat hozott felszínre.

Nagy-Britannia és Argentína 1982-ben 74 napos háborút vívott a szigetek birtoklásáért, miután az argentin hadsereg elfoglalta a brit korona fennhatósága alá tartozó, két nagy és több száz kisebb szigetből álló területet. Margaret Thatcher akkori brit kormányfő már három nappal az argentin invázió után útnak indította a II. világháború óta addig mozgósított legnagyobb brit haditengerészeti expedíciós egységet. A konfliktus 1982. június 14-én az argentin erők fegyverletételével zárult. A háborúban 255 brit és 649 argentin katona esett el.

A brit-argentin kapcsolatok azóta normalizálódtak, de Argentína továbbra is igényt tart az általa Malvinas-szigeteknek nevezett területre. Carlos Menem egykori argentin elnök egy ízben fejenként egymillió dollárt is felajánlott a szigetlakóknak, ha felveszik az argentin állampolgárságot, de a brit állampolgárságú, angol ajkú lakosság ezt elvetette.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×