INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Holland források szerint lehetett segítője a nigériai merénylőnek

InfoRádió / MTI
A holland katonai rendőrség olyan értesüléseknek jár utána, miszerint pénteken az amszterdami repülőtéren egy jól öltözött, ötven év körüli férfival látták együtt azt a nigériai fiatalembert, aki aztán megpróbálta felrobbantani a a Delta-Northwest légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító repülőgépét.

Van olyan utas - közölték hétfőn holland illetékesek -, aki szerint a "titokzatos jól öltözött" igyekezett közbenjárni, hogy a nigériait útlevél nélkül is vegyék fel a Detroitba tartó járat utasai közé.

A holland szervek egyelőre annyit tudtak kideríteni, hogy a Lagosból érkező, Umar Farouk Abdulmutallab nevű utas nem ment át regisztrált útlevélellenőrzésen az amszterdami repülőtéren. Ennek ellenére valószínűtlennek tartják, hogy egyetlen ponton sem kérték el az útlevelét, mielőtt felszállhatott az Amerikába tartó gépre.

A 23 éves fiatalember - nigériai ismerőseinek beszámolói szerint - visszahúzódó természetű volt, vallási és erkölcsi kérdésekről igen, politikáról azonban nem szokott beszélgetni. Sok vallási tárgyú könyvet vásárolt. Ez év elején hazájából Dubajba utazott, hogy ott felsőfokú tanulmányokat folytasson.

Két hónappal ezelőtt azonban onnan Jemenbe távozott, állítólag azért, hogy csiszolja arab nyelvtudását, de nem sokkal ezután megszakította a kapcsolatot családjával. Apja - aki tekintélyes bankár volt Nigériában - állítólag figyelmeztette is az amerikai hatóságokat fia "fokozódó vallási szélsőségessége" miatt.

A címlapról ajánljuk