eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Mit érhet el kormányon az RMDSZ?

Az RMDSZ-nek a közigazgatás reformja és a kisebbségi törvény elfogadása szerepel a főbb kormányzati céljai között - mondta az InfoRádiónak a párt elnöke. Markó Béla hozzátette: az egyik legnagyobb kormányalakítási siker, hogy a román kulturális tárcát egy magyar politikus irányítja majd. A Külügyi Intézet tudományos munkatársa, Kántor Zoltán szerint az RMDSZ-nek kormánypártként több lehetősége lesz elfogadtatni a kisebbségi törvényt, viszont kérdés, hogy megbuktatná-e ezért Emil Boc miniszterelnök-jelölt kabinetjét.

A román kormányprogramnak megoldásokat kell kínálnia a gazdasági válságból való kilábalásra és egy reform továbbvitelére - mondta az InfoRádiónak a Demokrata Liberális Párttal koalícióra lépő Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Markó Béla kiemelte, a kormányzás feltételéül szabták a közigazgatás decentralizációját, valamint az anyanyelvű oktatás további bővítését és a kisebbségi törvény elfogadását.

Menet közben derül ki, mit tudnak megvalósítani a tervek közül, de nincs olyan pont, amely ha nem valósul meg időre, akkor kilépnek a koalícióból - fejtette ki. Az RMDSZ elnöke ugyanakkor elismerte: ha a magyar közösség és a romániai társadalom számára nem hozza meg a megfelelő eredményeket az együttműködés, akkor nincs miért kormányon lenni.

A pártnak nehezebb lesz kormányon, több kompromisszumot kell kötni, és a felelősség is nagy - hangsúlyozta Markó Béla, aki szerint azonban a koalíció több lehetőséget kínál, mint az ellenzékiség.

Az RMDSZ négy posztot kap az új kormányban, így Markó Béla a miniszterelnök-helyettesi, Borbély László a környezetvédelmi, Cseke Attila az egészségügyi, Kelemen Hunor pedig a kulturális miniszteri tisztséget töltheti majd be. A pártelnök szerint nagy annak a szimbolikus üzenete, hogy egy magyar vezetheti a román művelődési tárcát.

Közepesen fontos tárcák

A Külügyi Intézet tudományos munkatársa szerint az RMDSZ-nek a kampány nem, de a kormányalakítási stratégiája bejött. A párt az elnökválasztás során Mircea Geoana szociáldemokrata jelöltet támogatta. Kántor Zoltán azt valószínűsíti, hogy az új román kabinet gyenge lesz, és nehezen sikerül majd rendszeresen biztosítani a többséget.

Az RMDSZ közepesen fontos tárcákat kapott, a kulturális miniszteri poszt meglepő, ez a párt számára kulcsfontosságú lesz, mivel így nagyobb összegeket adhatnak magyar kulturális célokra - vélekedett a Külügyi Intézet tudományos munkatársa, aki szerint Markó Béla kormányfő-helyettesi jelölésének szimbolikus jelentősége van.

Fontos továbbá, hogy Demokrata Liberális Párt megígérte, előveszi és megszavazza a kisebbségi törvénytervezetet, ám az kérdés, hogy az RMDSZ ennek elfogadásáért akár meg is buktatná-e a kabinetet - mondta a Külügyi Intézet tudományos munkatársa. Kántor Zoltán szerint a közeljövőben nem várható a romániai magyarság autonómiája, de a gondolatot még nem szabad feladni.

Hanganyag: Szabó S. Gergõ

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×