INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Tizenkét foglyot küldtek vissza hazájába Guantánamóról

InfoRádió / MTI
Az Egyesült Államok tizenkét foglyot küldött haza a hét végén a guantánamói katonai börtöntáborból.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vasárnap közölte, hogy hat jemeni, négy afganisztáni és két szomáliai rabot szállítottak haza a Guantánamo-öbölben lévő amerikai haditengerészeti bázison létesített fogolytáborból. Ezzel 198-ra csökkent a guantánamói foglyok száma. Közülük többet valószínűleg az Egyesült Államokban állítanak bíróság elé, míg a többieket külföldre szállítják.

Az idén januárban hivatalba lépett Barack Obama egyik első elnöki ígérete volt, hogy legkésőbb 2010 januárjában bezárják a fogolytábort. A foglyok elhelyezésére viszont nagyon lassan találnak megoldásokat, és Obama néhány hete beismerte, nem tudja teljesíteni a vállalt határidőt.

A jemeniek kiadása előrelépést jelent, mivel az Obama-kormányzat eddig vonakodott visszaküldeni Jemenbe foglyokat. Washingtonban attól tartottak, hogy az északon lázadókkal, délen pedig szakadár erőkkel harcoló jemeni hatóságok nem lesznek képesek megakadályozni, hogy a hazatérő foglyok szélsőséges csoportokhoz csatlakozzanak. Márpedig a guantánamói támaszponton őrzött 198 rab majdnem fele, 91-en Jemenből származnak.

Az Obama-kormány néhány napja jelentette be, hogy meghatározatlan időre az Egyesült Államokba, egy szuperbiztonságossá alakítandó, kihasználatlan illinoisi börtönbe szállítanak guantánamói rabokat. Az amerikai börtöntáborban őrzött terrorgyanús személyek átszállítása az Illinois állambeli Thomsonba fontos lépés a guantánamói létesítmény felszámolását célzó kényes folyamatban.

Guantánamóról korábban már több mint 560 rabot engedtek szabadon vagy szállították át más országokba.

A címlapról ajánljuk