eur:
394.37
usd:
371.65
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Tizenkét foglyot küldtek vissza hazájába Guantánamóról

Az Egyesült Államok tizenkét foglyot küldött haza a hét végén a guantánamói katonai börtöntáborból.

Az amerikai igazságügyi minisztérium vasárnap közölte, hogy hat jemeni, négy afganisztáni és két szomáliai rabot szállítottak haza a Guantánamo-öbölben lévő amerikai haditengerészeti bázison létesített fogolytáborból. Ezzel 198-ra csökkent a guantánamói foglyok száma. Közülük többet valószínűleg az Egyesült Államokban állítanak bíróság elé, míg a többieket külföldre szállítják.

Az idén januárban hivatalba lépett Barack Obama egyik első elnöki ígérete volt, hogy legkésőbb 2010 januárjában bezárják a fogolytábort. A foglyok elhelyezésére viszont nagyon lassan találnak megoldásokat, és Obama néhány hete beismerte, nem tudja teljesíteni a vállalt határidőt.

A jemeniek kiadása előrelépést jelent, mivel az Obama-kormányzat eddig vonakodott visszaküldeni Jemenbe foglyokat. Washingtonban attól tartottak, hogy az északon lázadókkal, délen pedig szakadár erőkkel harcoló jemeni hatóságok nem lesznek képesek megakadályozni, hogy a hazatérő foglyok szélsőséges csoportokhoz csatlakozzanak. Márpedig a guantánamói támaszponton őrzött 198 rab majdnem fele, 91-en Jemenből származnak.

Az Obama-kormány néhány napja jelentette be, hogy meghatározatlan időre az Egyesült Államokba, egy szuperbiztonságossá alakítandó, kihasználatlan illinoisi börtönbe szállítanak guantánamói rabokat. Az amerikai börtöntáborban őrzött terrorgyanús személyek átszállítása az Illinois állambeli Thomsonba fontos lépés a guantánamói létesítmény felszámolását célzó kényes folyamatban.

Guantánamóról korábban már több mint 560 rabot engedtek szabadon vagy szállították át más országokba.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×