eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Erős földrengés volt Tanzániában és Malawiban

Két erős földrengés rázta meg az afrikai kontinens déli részén fekvő Malawi északi és a vele északról szomszédos Tanzánia délnyugati részét vasárnapra virradóra, az elemi csapásnak Malawiban az első jelentések szerint legkevesebb 3 halottja és csaknem 300 sebesültje van - jelentette az amerikai földtani intézet (USGS).

Tanzániában a 6,2 fok erősségű, helyi idő szerint 2 óra 23 perckor bekövetkező rengés hipocentruma Mbeya városától 135 kilométerre délre, a föld felszíne alatt 10 kilométeres mélységben volt. Mint a város rendőrparancsnoka közölte, károkról, sebesülésekről nem érkeztek jelentések.

Malawiban, amely a hónap elején földrengéssorozatot szenvedett el, a vasárnap hajnali, 1 óra 19 perckor bekövetkező rengés ereje elérte a 6,0 fokot, hipocentruma az uránban gazdag Karonga körzetben, 15,2 kilométerrel a föld felszíne alatt volt. Az elemi csapás egy helyi vezető szerint legkevesebb 3 ember halálát követelte, és csaknem 300-an megsérültek. Több épület összedőlt, köztük több iskola.

A hatóságok mintegy 270 ezer embert felszólítottak, hogy biztonsága érdekében átmenetileg hagyja el otthonát. A korábbi földrengések miatt 3 ezer ember Malawiban már ideiglenes szálláson húzza meg magát. A kormány a hét elején élelmiszert, takarókat és sátrakat kért a nemzetközi közösségtől a károsultak megsegítésére.

Malawi egyes területei a földrengésekben gyakori Nagy Szakadékvölgyben, az észak-déli irányú tektonikus árokban fekszenek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×