INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Erős földrengés volt Tanzániában és Malawiban

InfoRádió / MTI
Két erős földrengés rázta meg az afrikai kontinens déli részén fekvő Malawi északi és a vele északról szomszédos Tanzánia délnyugati részét vasárnapra virradóra, az elemi csapásnak Malawiban az első jelentések szerint legkevesebb 3 halottja és csaknem 300 sebesültje van - jelentette az amerikai földtani intézet (USGS).

Tanzániában a 6,2 fok erősségű, helyi idő szerint 2 óra 23 perckor bekövetkező rengés hipocentruma Mbeya városától 135 kilométerre délre, a föld felszíne alatt 10 kilométeres mélységben volt. Mint a város rendőrparancsnoka közölte, károkról, sebesülésekről nem érkeztek jelentések.

Malawiban, amely a hónap elején földrengéssorozatot szenvedett el, a vasárnap hajnali, 1 óra 19 perckor bekövetkező rengés ereje elérte a 6,0 fokot, hipocentruma az uránban gazdag Karonga körzetben, 15,2 kilométerrel a föld felszíne alatt volt. Az elemi csapás egy helyi vezető szerint legkevesebb 3 ember halálát követelte, és csaknem 300-an megsérültek. Több épület összedőlt, köztük több iskola.

A hatóságok mintegy 270 ezer embert felszólítottak, hogy biztonsága érdekében átmenetileg hagyja el otthonát. A korábbi földrengések miatt 3 ezer ember Malawiban már ideiglenes szálláson húzza meg magát. A kormány a hét elején élelmiszert, takarókat és sátrakat kért a nemzetközi közösségtől a károsultak megsegítésére.

Malawi egyes területei a földrengésekben gyakori Nagy Szakadékvölgyben, az észak-déli irányú tektonikus árokban fekszenek.

A címlapról ajánljuk