eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Barack Obama az évtized embere

Barack Obama amerikai elnököt választotta az évtized legkiemelkedőbb közéleti személyiségének a The Times.

A vezető konzervatív brit napilap 21 tagú zsűrije - amelyben az újság saját szerkesztői és a brit média más neves szereplői vettek részt - ötven fős listát állított össze az utóbbi tíz év legbefolyásosabb embereiről. A névsorban politikusok, uralkodók, valóságshow-k sztárjai, nagybefektetők, az internet és a média moguljai ugyanúgy megtalálhatók, mint elítélt bűnözők és tömeggyilkos terroristák.

A The Times szombati ismertetése szerint azonban a lista egyértelmű éllovasa Barack Obama lett; a zsűrinek mindössze egyetlen olyan tagja volt, aki nem az amerikai elnököt tette az első helyre.

A lap méltatásában kiemeli: Obama az amerikai politika több, eddig törvényszerűségnek elkönyvelt alapvetésén lépett túl. A legfőbb ezek között az, hogy egy északi, liberális szenátor nem diadalmaskodhat az elnökválasztáson. Barack Obama higgadtsága, fesztelensége, személyes vonzereje minden aggályt eloszlatott, olyan mértékben, hogy a liberalizmusa elleni támadások egyszerű rémhírkeltésnek tűnnek - áll az értékelésben.

A The Times szerint nem biztos, hogy a következő évtized embere is Barack Obama lesz, de a jelenlegi évtizedé egyértelműen ő.

Közvetlenül Obama után jön az ötvenes listán Simon Cowell producer, a legnagyobb brit televíziós tehetségkutató műsorfolyam, az ITV kereskedelmi adón jelenleg is zajló X Factor kitalálója. A műsor különböző változatai a brit televíziózás legjövedelmezőbb exportcikkeivé váltak.

A harmadik helyre Tony Blair előző brit miniszterelnök került. Blair, aki 1997 és 2007 között töltötte be a kormányfői tisztséget, a brit Munkáspárt első olyan vezetője volt, akinek egymás után három parlamenti választást sikerült megnyernie, és övé a leghosszabb ideig szolgáló Labour-kormányfő rekordja is.

A The Times megjegyzi ugyanakkor, hogy az iraki háborúval a politikus "rendkívül ellentmondásos örökséget" hagy maga után.

Az első tízben szerepel még Joanne K. Rowling írónő, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője, akinek 67 nyelvre lefordított könyveiből 400 millió példány kelt el. Rögtön utána Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője, majd Larry Page és Sergey Brin, a Google internetes keresőrendszer kitalálói következnek.

A felső tízes listát Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál alapítója és David Beckham, az elmúlt évtized legismertebb angol labdarúgója zárja.

Beckhamről a The Times megállapítja: vannak sportolók, akik a pályán többet értek el, mint ő, a Beckham márkanév azonban az egyik legsikeresebb brit exporttermékké, maga a sztár pedig világszerte bálványozott személyiséggé vált.

A brit uralkodó ugyanakkor meglehetősen szerény helyezéssel kénytelen beérni. II. Erzsébet a zsűritagok összesített és súlyozott szavazatai alapján éppen a mezőny közepén, a 25. helyen végzett, és még Angela Merkel, a 20. helyre került német kancellár is jócskán megelőzi a legbefolyásosabbnak ítélt világszemélyiségek ötvenes listáján.

A királynő azzal vigasztalódhat, hogy minden idők legnagyobb csalója, a hozzávetőleg 21 milliárd dollár befektetői vagyon eltüntetéséért nemrég 150 év börtönre ítélt amerikai Bernie Madoff tőle jóval lemaradva, a 33. helyen szerepel.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×