INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Barack Obama az évtized embere

InfoRádió / MTI
Barack Obama amerikai elnököt választotta az évtized legkiemelkedőbb közéleti személyiségének a The Times.

A vezető konzervatív brit napilap 21 tagú zsűrije - amelyben az újság saját szerkesztői és a brit média más neves szereplői vettek részt - ötven fős listát állított össze az utóbbi tíz év legbefolyásosabb embereiről. A névsorban politikusok, uralkodók, valóságshow-k sztárjai, nagybefektetők, az internet és a média moguljai ugyanúgy megtalálhatók, mint elítélt bűnözők és tömeggyilkos terroristák.

A The Times szombati ismertetése szerint azonban a lista egyértelmű éllovasa Barack Obama lett; a zsűrinek mindössze egyetlen olyan tagja volt, aki nem az amerikai elnököt tette az első helyre.

A lap méltatásában kiemeli: Obama az amerikai politika több, eddig törvényszerűségnek elkönyvelt alapvetésén lépett túl. A legfőbb ezek között az, hogy egy északi, liberális szenátor nem diadalmaskodhat az elnökválasztáson. Barack Obama higgadtsága, fesztelensége, személyes vonzereje minden aggályt eloszlatott, olyan mértékben, hogy a liberalizmusa elleni támadások egyszerű rémhírkeltésnek tűnnek - áll az értékelésben.

A The Times szerint nem biztos, hogy a következő évtized embere is Barack Obama lesz, de a jelenlegi évtizedé egyértelműen ő.

Közvetlenül Obama után jön az ötvenes listán Simon Cowell producer, a legnagyobb brit televíziós tehetségkutató műsorfolyam, az ITV kereskedelmi adón jelenleg is zajló X Factor kitalálója. A műsor különböző változatai a brit televíziózás legjövedelmezőbb exportcikkeivé váltak.

A harmadik helyre Tony Blair előző brit miniszterelnök került. Blair, aki 1997 és 2007 között töltötte be a kormányfői tisztséget, a brit Munkáspárt első olyan vezetője volt, akinek egymás után három parlamenti választást sikerült megnyernie, és övé a leghosszabb ideig szolgáló Labour-kormányfő rekordja is.

A The Times megjegyzi ugyanakkor, hogy az iraki háborúval a politikus "rendkívül ellentmondásos örökséget" hagy maga után.

Az első tízben szerepel még Joanne K. Rowling írónő, a példátlan sikerű Harry Potter-regényfolyam szerzője, akinek 67 nyelvre lefordított könyveiből 400 millió példány kelt el. Rögtön utána Oszama bin Laden, az al-Kaida terrorhálózat vezetője, majd Larry Page és Sergey Brin, a Google internetes keresőrendszer kitalálói következnek.

A felső tízes listát Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál alapítója és David Beckham, az elmúlt évtized legismertebb angol labdarúgója zárja.

Beckhamről a The Times megállapítja: vannak sportolók, akik a pályán többet értek el, mint ő, a Beckham márkanév azonban az egyik legsikeresebb brit exporttermékké, maga a sztár pedig világszerte bálványozott személyiséggé vált.

A brit uralkodó ugyanakkor meglehetősen szerény helyezéssel kénytelen beérni. II. Erzsébet a zsűritagok összesített és súlyozott szavazatai alapján éppen a mezőny közepén, a 25. helyen végzett, és még Angela Merkel, a 20. helyre került német kancellár is jócskán megelőzi a legbefolyásosabbnak ítélt világszemélyiségek ötvenes listáján.

A királynő azzal vigasztalódhat, hogy minden idők legnagyobb csalója, a hozzávetőleg 21 milliárd dollár befektetői vagyon eltüntetéséért nemrég 150 év börtönre ítélt amerikai Bernie Madoff tőle jóval lemaradva, a 33. helyen szerepel.

A címlapról ajánljuk