INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Vádhatóság előtt több brit képviselő költségtérítési ügye

InfoRádió / MTI
Ügyészségi eljárás indult hétfőn annak eldöntésére, hogy vádat lehet-e emelni brit parlamenti képviselők ellen az idén kirobbant költségtérítési botrány miatt.

A Scotland Yard közölte: négy alsó- és felsőházi képviselő ügyének aktáit adta át a vádhatóságnak, de "néhány további esetben" még folyik a vizsgálat.

A négy képviselőt a rendőrség nem nevezte meg, de utalt arra, hogy lakáshitel-elszámolásokkal kapcsolatos vizsgálatok iratait továbbította az ügyészségre.

A Korona vádhatóságának feladata eldönteni, hogy a beterjesztett rendőrségi bizonyítékok alapján van-e reális esély elmarasztaló ítéletre, ha a képviselők ellen hivatalosan vádat emelnek. A vádemelési lehetőségek között szerepel a csalás, vagy a hamis számlázás; e bűncselekményekért akár 7-10 év szabadságvesztés is kiróható.

A vizsgálat eddigi szakaszában nem vettek őrizetbe senkit, de a BBC úgy tudja, hogy több személyt gyanúsítottként hallgattak ki.

A The Daily Telegraph, a legnagyobb brit konzervatív napilap néhány hónapja hatalmas felzúdulást keltő riportsorozatban leplezte le, hogy a brit parlamenti képviselők az elmúlt években milyen abszurd címeken vettek fel nagy összegű költségtérítéseket. A felháborodást csak tüzelte, hogy minderre az utóbbi évtizedek legsúlyosabb nagy-britanniai recessziója közepette derült fény.

A legnagyobb összegű kérdéses tételek a képviselői lakásokkal kapcsolatosak. Többen már teljes egészében törlesztett jelzáloghitelek kamatait igényelték vissza. Számos törvényhozó vidéki nyaralók, vagy éppen hozzátartozók birtokában lévő ingatlanok rezsijét számolta el hivatali költségként, és előfordult olyan eset is, hogy a képviselő a közpénzből felújított lakását jelentős haszonnal eladta.

Az elszámolási igények között szerepelt egészen bizarr is. Voltak a költségként benyújtott számlák között olyanok, amelyek kerti medencébe való úszó kacsaház beszerzési költségét, helikopter-leszállóhely kialakításának árát, várárok-tisztítás vagy fizetős pornó-tévécsatorna díját tartalmazták.

A közéleti magatartási normákat felügyelő alsóházi bizottság e hónap elején 144 oldalas javaslatcsomagot terjesztett elő a képviselői juttatások rendszerének radikális átalakításáról. Az ajánlás szerint a jövőben például nem lehetne visszaigényelni a lakáshitelek törlesztési költségeit, és semmiféle egyéb, ingatlanvásárláshoz kapcsolódó kiadásokat.

A törvényhozók általánosságban is csak olyan költségeket számolhatnának el, amelyek közvetlenül kötődnek parlamenti munkájukhoz.

A címlapról ajánljuk