eur:
393.85
usd:
367.82
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Még egy nap, és minden kiderül

Egy nappal a döntés előtt sem vált biztossá, hogy kik tölthetik be a most létrejövő uniós vezetői pozíciókat. A svéd elnökség ugyan lázasan egyeztet, nevek is vannak a kalapban, de a nagy tagállamok nem értenek egyet több kérdésben sem. A befutó a belga miniszterelnök és a volt olasz kormányfő lehet.

Nem lévén hivatalos jelölés, csak a nyilatkozatokból és a találgatásokból lehet következtetni arra, hogy mekkora a háttérben a versengés a most létrejövő uniós csúcsposztokért.

Az Európai Unió állam- és kormányfői csütörtök este munkavacsorán próbálnak majd kompromisszumra jutni a jelöltekről, akikből nincs hiány. Az elmúlt hónapokban 8-8 politikus neve vetődött fel, akiből az Európai Tanács elnöke, illetve a közösség kül- és biztonságpolitikai főképviselője lehet.

Az állam- és kormányfői tanács élére 2,5 évre megválasztandó elnöknek legelőször Tony Blair volt brit kormányfőt emlegették. A britek továbbra is mellette érvelnek, ő azonban elvérezhet, elsősorban a németek ellenállása miatt. Jo Leinen EP képviselő nyilatkozata legalábbis erre utalt. "Az elnök csak olyan országból jöhet, ahol minden EU-jogot alkalmaznak, amely ország tagja a Monetáris Uniónak, aláírta a schengeni egyezményt, és alkalmazza az Alapvető Jogok Chartáját" - jelentette ki.

Ezek egyike sem igaz Nagy-Britanniára. Így viszont feltehetőleg a németek nem támogatnák David Miliband külügyminiszter főképviselővé választását sem.

Igaz, Angela Merkel kancellár egyelőre nem fejtette ki a véleményét, a francia államfő viszont közölte, hogy Párizs és Berlin közösen állít majd jelölteket. Angela Merkel erről sem beszélt.

Nicolas Sarkozy támogatja Tony Blair jelölését, a legtöbben viszont a Benelux országokra tekintenek. Erős jelöltnek számít Jean-Claude Juncker luxemburgi, Herman Van Rompuy belga és Jan Peter Balkenende egykori holland miniszterelnök is. Bejelentkezett a posztra az észt elnök, az Európai Parlament elnöke pedig José Maria Aznar volt spanyol kormányfőt ültetné az EU élére.

A kül- és biztonságpolitikai főképviselői posztra a legesélyesebbnek Massimo D'Alema volt olasz kormányfőt tartják. A döntés során olyan szempontok játszanak szerepet, hogy régi vagy új; északi vagy déli országból jön; szocialista vagy néppárti-e.

A legújabb szempont pedig, amit egyre többen fogadnak el, hogy az egyik csúcspozíciót nő töltse be. A tanács elnöki posztján szóba került Vaira-Vike Freiberga lett államfő és Mary Robinson volt ír miniszterelnök neve, a kül- és biztonságpolitikai főképviselő posztján pedig Catherine Ashton brit EU-biztos. Döntés csütörtök este Brüsszelben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×