INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Gorbacsov: Kitörhetett volna a harmadik világháború a berlni fal leomlásakor

Infostart / InfoRádió
Moszkva akár ki is robbanthatta volna a harmadik világháborút, ha a hadsereget bevetve megakadályozza a berlini fal leomlását és Németország újraegyesítését - mondta újságíróknak Mihail Gorbacsov, aki azt is bevallotta, hogy 1989. november 9-e estéjén, amikor megnyitották a határt Kelet- és Nyugat-Berlin között, remekül aludt.

A Szovjetunió utolsó vezetője kedden újságírói kérdésre, miszerint Moszkva miért nem avatkozott be a szocialista országokban zajló eseményekbe 1989-ben, azt mondta: ha bevetették volna a Kelet-Németországban állomásozó szovjet haderőt, az katasztrofális események sorozatát indíthatta volna el - akár egy világháborút is.

"Ha a Szovjetunió akarta volna, meg tudta volna akadályozni Németország újraegyesítését. És hogy mi történt volna akkor? Nem tudom. Talán kitör a harmadik világháború" - mondta Gorbacsov néhány újságíró társaságában.

"Nyitott és őszinte politikám célja a demokrácia alkalmazása volt vérontás nélkül, és ez nagyon sokba került nekem" - fűzte hozzá a 78 éves politikus, akit Oroszországban még mindig sokan bírálnak, amiért engedte, hogy szétessenn a Szovjetunió és Moszkva elveszítse a globális hatalmi szerepét. Egy tavaly készült felmérés szerint az oroszok 60 százaléka még mindig tragédiának tartja a Szovjetunió szétesését.

Bevallotta: a berlini fal leomlásának estéjén, vagyis 1989. november 9-én remekül aludt. "Nagyon büszke vagyok a döntésre. A fal nem egyszerűen csak ledőlt - elpusztították, ahogy a Szovjetuniót is" - fűzte hozzá.

A címlapról ajánljuk