eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Gorbacsov: Kitörhetett volna a harmadik világháború a berlni fal leomlásakor

Moszkva akár ki is robbanthatta volna a harmadik világháborút, ha a hadsereget bevetve megakadályozza a berlini fal leomlását és Németország újraegyesítését - mondta újságíróknak Mihail Gorbacsov, aki azt is bevallotta, hogy 1989. november 9-e estéjén, amikor megnyitották a határt Kelet- és Nyugat-Berlin között, remekül aludt.

A Szovjetunió utolsó vezetője kedden újságírói kérdésre, miszerint Moszkva miért nem avatkozott be a szocialista országokban zajló eseményekbe 1989-ben, azt mondta: ha bevetették volna a Kelet-Németországban állomásozó szovjet haderőt, az katasztrofális események sorozatát indíthatta volna el - akár egy világháborút is.

"Ha a Szovjetunió akarta volna, meg tudta volna akadályozni Németország újraegyesítését. És hogy mi történt volna akkor? Nem tudom. Talán kitör a harmadik világháború" - mondta Gorbacsov néhány újságíró társaságában.

"Nyitott és őszinte politikám célja a demokrácia alkalmazása volt vérontás nélkül, és ez nagyon sokba került nekem" - fűzte hozzá a 78 éves politikus, akit Oroszországban még mindig sokan bírálnak, amiért engedte, hogy szétessenn a Szovjetunió és Moszkva elveszítse a globális hatalmi szerepét. Egy tavaly készült felmérés szerint az oroszok 60 százaléka még mindig tragédiának tartja a Szovjetunió szétesését.

Bevallotta: a berlini fal leomlásának estéjén, vagyis 1989. november 9-én remekül aludt. "Nagyon büszke vagyok a döntésre. A fal nem egyszerűen csak ledőlt - elpusztították, ahogy a Szovjetuniót is" - fűzte hozzá.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×