eur:
401.97
usd:
366.25
bux:
74032.43
2024. október 8. kedd Koppány

Lehet-e Tony Blair az EU első elnöke?

Várható, hogy a prágai Alkotmánybíróság kedden hozzájárul a Lisszaboni Szerződés cseh ratifikálásához, tehát az utolsó akadály is elhárul a megállapodás hatályba léptetése elől. Ez után válik lehetővé, hogy az Európai Unió kiválassza első elnökét és külügyi főbiztosát. A volt brit kormányfő, Tony Blair alkalmasnak érzi magát az előbbi tisztség betöltésére, ám az kérdés, van-e erre komoly esélye.

A brit szocialista Munkáspárt kampányt kezdett Tony Blair európai uniós elnökségének támogatására. Ennek első lépéseként David Miliband külügyminiszter közölte, hogy jóllehet, jelentős nemzetközi támogatással indulna a posztért, mégsem óhajtja megpályázni az unió külügyi vezetésére szóló megbízatást, ugyanis az kizárt, hogy az elnök és a főbiztos ugyanabból az országból kerüljön ki.

Közlésével egy időben bírálta a konzervatív párti ellenzéket, amiért nem áll nemzeti érdekből Tony Blair mögé, hanem azt hangoztatja, hogy a szocialista kormány megszegte az ígéretét, amikor a Lisszaboni Szerződés ratifikálása ügyében nem tartott népszavazást. Persze, ha a volt brit kormányfő nem lesz az unió elnöke, David Milibandnek marad esélye a külügyi megbízatásra.

Kezdődik

Csütörtökön kezdi kétnapos csúcsértekezletét Brüsszelben az Európai Unió, ott indul el az elnök kiválasztásának folyamata. Az már tudható, hogy Tony Blairt a Benelux államok és Lengyelország nem látná szívesen az elnöki székben. Az egyik ellene szóló érv az, hogy Nagy-Britannia saját elhatározásából nem tagja az euró-övezetnek, a másik az iraki háborúhoz való brit csatlakozás tisztázatlansága. Angliában újabb vizsgálat indul ez ügyben, és Tony Blairt tanúként idézik meg a Chilcot-bizottság elé.

A Benelux országok ellenzését az is motiválja, hogy az Európai Unió elnöki tisztére esélyes egyrészt Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfő, aki Európában legrégebben áll egy kormány élén, másrészt Jan Peter Balkenende holland miniszterelnök. Még nem tudható, akar-e indulni a posztért Angela Merkel német kancellár.

Tony Blair a múltban nem egyszer bizonyította vezetői képességeit. David Miliband vasárnap, a BBC politikai interjúműsorában arról beszélt, hogy a volt brit kormányfő karizmatikus egyéniség, és csak akkor látná értelmét az európai uniós elnöki poszt betöltésének, ha ez több mint formalitás, alkalmat nyújt arra, hogy a tisztség viselője kellő erővel lépjen fel Európa érdekében a nemzetközi politika színterén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

MÁV-vezérigazgató a késésekről: rendkívül bosszantó, itt az ideje a felújításoknak

A tervek szerint jövőre megkezdődnek azok a vasúti pályafelújítások, melyek eredményeként a jövőben kevesebb késéssel közlekedhetnek a vonatok – mondta az InfoRádióban a MÁV-csoport vezérigazgatója. Hegyi Zsolt hozzátette: idén nyáron a balatoni vonalon is voltak komolyabb fennakadások, ezeken menetrendi átszervezéssel változtatna a vasúttársaság a 2025-ös főszezonban.

Karácsony Gergely: az én felelősségem az, hogy a város működését garantáljam

A főpolgármester várospolitikát fog képviselni, a frakciók pedig, úgy tűnik, hogy pártpolitikát akarnak képviselni a várospolitika farvizén – mondta Karácsony Gergely az InfoRádió Aréna című műsorában. Budapest főpolgármestere beszélt a közgyűlési többség megszerzésének a lehetőségeiről, a költségvetés nehézségeiről, a kormánnyal való viszonyáról és az autósüldözés folytatásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.08. kedd, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Esnek a tőzsdék, kilőtt az olaj ára

Múlt pénteken végül sikerült javítaniuk a közel-keleti konfliktus eszkalálódásával terhelt heti teljesítményükön a tőzsdéknek, részben a vártnál jóval erősebb amerikai munkaerőpiaci adatnak köszönhetően. A pozitív momentum úgy tűnt, hogy a hét elején is kitart, hiszen Ázsiában emelkedtek ma a tőzsdék - bár kínai piacok egy része továbbra is zárva tartott -, és Európában is pozitív felütéssel indult a nap, ezt követően elbátortalanodtak a befektetők és oldalazást láttunk Európában, az amerikai tőzsdék pedig egyre nagyobb mínuszban vannak. Eközben a geopoltikai feszültségek fokozódásának köszönhetően nagyot ugrott az olaj ára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×