eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Huszonöt évet kapott a volt uruguayi diktátor

Harminchét rendbeli emberölésért huszonöt év szabadságvesztésre ítélte a bíróság Gregorio Conrado Álvarez Armelino nyugalmazott tábornokot, Uruguay egykori diktátorát - jelentette be a montevideói államügyészség csütörtökön.

A bíróság ugyanakkor húsz év börtönbüntetést szabott ki Juan Carlos Larcebau sorhajókapitányra 29 rendbeli emberölésért.

Az 1925-ben született Álvarez 1978-ban lett a hadsereg főparancsnoka, 1981 és 1985 között ő volt az uruguayi katonai diktatúra (1973-85) utolsó elnöke. 2007 decemberében már börtönbüntetésre ítélték a jobboldali rendszer mintegy húsz politikai ellenfelének elrablása és eltűnése vádjával. A fellebbviteli bíróság azonban tavaly úgy döntött, hogy a vádpontokat ki kell egészíteni emberöléssel, s visszautalta az ügyet újabb tárgyalásra.

Az ellenzékieket az argentin fővárosban, Buenos Airesben fogták el 1978-ban, és titokban Montevideóba hurcolták őket, ahol kivégzés várt rájuk. Álvarez tagadja, hogy tudomása lett volna az esetről, amelyet Dél-Amerika katonai diktatúráinak együttműködése, a Kondor terv keretében bonyolítottak le.

Uruguayban 2006-ban fogadtak el törvényt az eltűntettek ügyében, ami megnyitotta az utat a felelősségre vonás előtt.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×