eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A Ceausescu-örökös szülei elkobzott műkincseiért küzd

Törvényszéki végrehajtón keresztül próbálja visszaszerezni szülei festményeit Valentin Ceausescu, az 1989-ben kivégzett román diktátorpár fia.

Meglehetősen nehéz felbecsülni, hogy mennyit is érnek azok a műtárgyak, amelyeket Romániában törvényszéki végrehajtó útján próbál visszaszerezni az 1989 decemberében kivégzett diktátorpár fia.

Valentin Ceausescu egy évtizede pereli a román államot a szüleitől elkobzott műalkotásokért. A legfelsőbb bíróság 2007-es ítéletében mondta ki jogerősen, hogy a kért vagyontárgyakat vissza kell szolgáltatni.

Az ítéletet azonban csak részben sikerült végrehajtatni. A Bukaresti Művészeti Múzeum ugyanis nem hajlandó megválni azoktól a festményektől, amelyek 1990-ben kerültek a diktátorpár és gyermekei házaiból a gyűjteménybe.

A XX. század legjelentősebb román festőinek, Gheorghe Petraºcunak, Theodor Palladynak, Nicolae Tonitzának és Alexandru Ciucurencunak a munkáiról van szó, no meg néhány Goya és Corneliu Baba által jegyzett grafikáról. Művészettörténészek értékelése szerint a visszakövetelt képek egyik művésznek sem tartoznak a kiemelkedő alkotásai közé.

Valentin Ceausescu egyébként körülbelül felerészben már visszaszerezte a család műtárgyait. A jogerős legfelsőbb bírósági ítéletet azonban nem sikerült minden vonatkozásában végrehajtani. Kiderült ugyanis, hogy az elkobzott tárgyak egy részét 1990-ben bizományi áruházakban értékesítették. A Bukaresti Művészeti Múzeum illetékesei pedig arra hivatkozva utasítják el a visszaszolgáltatást, hogy az elmúlt két évtizedben jelentős összegeket költöttek a képek restaurálására, állagának megőrzésére.

Valentin Ceausescu ma már az egyetlen örököse a diktátorpárnak. Az 51 éves fizikus a diktatúra idején távol tartotta magát a politikától, a közéletben csupán a Bukaresti Steaua futballklub elnökeként mutatkozott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×