eur:
387.4
usd:
356.59
bux:
68167.87
2024. május 17. péntek Paszkál

A brit szélsőjobb vezetője lesz a BBC vendége

Éles ellenkezést váltott ki, hogy a BBC csütörtök esti szokásos politikai kerekasztal-műsorában részvételt biztosítanak a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt vezetőjének, Nick Griffinnek, mégpedig azzal az indoklással, hogy demokratikusan megválasztott brit európai parlamenti képviselőként jogot formálhat nézetei kifejtésére és a stúdió-közönség részéről elhangzó kérdések megválaszolására.

Nick Griffint tévé-szereplése előtt a The Times interjúvolta meg, és a szélsőjobboldali politikus az alkalmat megragadva köszönetet mondott a BBC-nek azért, hogy a közfelháborodás ellenére végül mégis meghívta a műsorba. Egyben közölte, hogy amióta felmerült mellőzésének az ügye, több száz bíztató telefonhívást kapott, és többen pénzbeli segítséget ajánlottak fel a pártjának.

Nick Griffin úgy véli, hogy a BBC mindazonáltal elfogult vele szemben, jóllehet ő éppen olyan politikus, mint bárki más. Reményét fejezte ki, hogy pártja a jövő évi választás alkalmával képviselőt juttathat a brit parlamentbe is.

Azt mondta a The Timesnak adott interjú során, hogy pártjából kirekesztette a rasszista és újnáci elemeket, ami megnyugtatóan hangzik, de ez után néhány erősen vitatható kijelentést is tett, például azt, hogy Barack Obama amerikai elnök afrocentrikus rasszista, akinek a hajdani néger rabszolgaságról vallott nézetei fehér társaik megtámadására uszítják a fekete fiatalokat.

Mivel a BBC-műsor felvétele idején angliai holocaust-túlélők tüntetni készülnek a stúdió épülete előtt, Nick Griffin megjegyezte, hogy Hitler káros történelmi személyiség volt, de ennek Angliában ma nincs jelentősége.

A szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt célja, hogy Nagy-Britanniában álljon helyre a nacionalisták által megfelelőnek tartott arányú fehér többség, az afganisztáni háborúnak pedig vessenek véget.

A kerekasztal-beszélgetés elé önbizalommal tekint Nick Griffin. Mint mondta: "Megpróbálnak majd idiótának feltüntetni engem, de ezt hárítani tudom".

Griffint a bíróság 1998-ban faji gyűlöletkeltésért ítélte el, de állítja, hogy egy "korrupt jogrendszer" áldozata volt. Most csak attól tart, hogy valaki talán az életére tör, mikor a BBC tévé-stúdió felé tart.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

Orbán Viktor: az erőszak a mindennapok részévé vált

A pártelnök-miniszterelnök terjedelmes interjút adott péntek reggel a Kossuth rádióban. Elmondta, az élet és halál között lévő Robert Ficóért "imádkozunk". Szerinte rosszkor esett ki a munkából Szlovákia miniszterelnöke, az EP-választás és az amerikai elnökválasztás dönthet ugyanis "háború vagy béke ügyében".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×