eur:
385.96
usd:
355.44
bux:
0
2024. május 21. kedd Konstantin

Semmi sem lesz a Déli Áramlatból?

Úgy látszik, egyelőre nem lesz semmi a Déli Áramlat gázvezetékből, melyet Oroszország építene Szerbián, azaz Nyugat-Balkánon át a többi között Magyarország felé. A gazdasági világválságra hivatkozva az orosz illetékesek azt mondták: a beruházáshoz szükséges 25 milliárd euró jelenleg a Gazpromnak is problémát jelentene. Kárpótlásként Dmitrij Medvegyev orosz elnök kedden egymilliárd dolláros hitelt biztosított Szerbiának.

A szerb-orosz barátság és együttműködés egyik alappillére az energetika. Az orosz Gazprom lett a szerbiai kőolajipari közvállalat többségi tulajdonosa, a másik igen fontos terv pedig a Déli Áramlat földgázvezeték megépítése Szerbián, illetve a Nyugat-Balkánon keresztül.

Szerbia ettől sokat vár, mert a kőolajipari közvállalat eladása nem a legjobban sikerült, de az ország nagy csalódására úgy tűnik, hogy a nyugat-balkáni orosz vezeték megépítéséből nem lesz semmi, legalábbis egyelőre.

Igor Tomberg, az orosz energetikai kutatóközpont vezetője egy belgrádi tanácskozáson kijelentette, hogy igencsak bizonytalan a Déli Áramlat földgázvezeték megépítése, mert a gazdasági válság miatt még egy olyan hatalmas cégnek, mint az orosz Gazprom is komoly gondot jelentene a szükséges 25 milliárd euró biztosítása.

De ha mégis realizálnák a beruházást, ez kizárólag politikai okok miatt történne. Az orosz szakértő azonban igen borúlátó, ami a Szerbián át haladó gázvezeték építését illeti.

Politikai elemzők azt is megállapították, hogy Oroszország jelenlétét és tekintélyét a Nyugat-Balkánon csakis az ott áthaladó gázvezeték alapozhatja meg.

Szerbia tehát egyelőre nem reménykedhet ebben a beruházásban a testvéri Oroszország részéről.

Az is tény viszont, hogy a Nyugat-Balkán meglehetősen jelentéktelen a gázfelhasználást illetően, hiszen a térség fogyasztása csupán egy százaléka az európainak.

Valószínűleg megnyugtatásként és némi kárpótlásként Oroszország egymilliárd dolláros hitelt ajánlott fel Szerbiának, az erről szóló megállapodást kedden Belgrádban alá is írta Dmitrij Medvegyev orosz és Boris Tadic szerb államfő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Rusvai Miklós: tehén fertőzött meg embert madárinfluenza-vírussal, és ez nem jó jel

Egy tehéntől kapta el a madárinfluenza vírusát egy tejtermelő az Amerikai Egyesült Államokban. A fertőzést idejében megállították, ezért a gazda megúszta egy szemgyulladással; még felső légúti tünetek sem alakultak ki nála. Ez az első bizonyított eset, hogy a H5N1 szarvasmarháról emberre terjedt át, emberről emberre viszont még mindig soha – mondta az InfoRádió által megkérdezett víruskutató.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Nem a gépek veszik el a munkánkat, hanem akik jól használják azokat

Nem a gépek veszik el a munkánkat, hanem akik jól használják azokat

Több felmérés is azt mutatja, hogy a vállalatok nagy részének már van tapasztalata a generatív AI megoldásokkal, amitől hatékonyságnövelést és költségcsökkentést várnak, de a válaszokból az is kiderül, hogy a legtöbben nem tudják, hogy milyen úton induljanak el, hogyan építsék azt be a szervezet mindennapi működésébe. Kovács Gyula, az AI-szolgáltatásokat nyújtó Neuron Solutions ügyvezetője szerint fontos, hogy a munkavállalók megértsék: az AI nem a munkájukat veszélyezteti, a „fenyegetés” inkább abban áll, hogy olyan emberek veszik el a munkájukat, akik jobban használják a gépeket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×