eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Manilában a Baptista Szeretetszolgálat csapata

Manilában megkezdte munkáját a Baptista Szeretetszolgálat Rescue 24 nemzetközi - magyar, amerikai, szingapúri - egészségügyi csapata, amely részt vesz az árvíz utáni mentésben - közölte a Fülöp-szigetek fővárosából telefonon Pavelcze László, a szeretetszolgálat vészhelyzet-kezelési igazgatója.

Mint elmondta, az összesen 7 fős (3 orvos, 3 egészségügyi szakember és 1 koordinátor) csapat, melynek 3 magyar tagja van, feladata a táborokban, tömegszállásokon elhelyezett, fedél nélkül maradt emberek egészségügyi ellátása. Manilát ugyan elkerülte a legújabb, Parma elnevezésű tájfun, de folyamatosan esik az eső, a folyók vízszintje megemelkedett - mondta az igazgató.

A magyarok a szennyezett vizek és környezet következtében munkájuk során fertőzésekkel, bőrbetegségekkel találkoznak. A gyógyításban nagy segítséget jelent a magukkal vitt, több mint 2 millió forint értékű gyógyszerkészlet, és ugyancsak fontos a magyar élelmiszersegély és a mintegy 3 millió forint értékű pénzsegély.

Közben elérte a Fülöp-szigetek északi csücskét a Parma tájfun, amely mégsem olyan pusztító, mint eredetileg tartottak tőle, mivel irányt változtatott, és elkerüli a sűrűn lakott körzeteket. Az óránként mintegy 175 kilométeres sebességgel száguldó, heves esőzésekkel kísért vihar Manilától 405 kilométernyire északra, legalább két tartományban fákat és villanypóznákat döntött ki, háztetőket sodort magával, de esetleges emberi veszteségekről, sebesülésekről nem szólnak a jelentések. A kidőlt fák, leszakadt vezetékek miatt sok út járhatatlan.

A tájfun szerencsére megkímélte a fővárost, Manilát és a környező térségeket, ahol a múlt heti Ketsana tájfunt követő áradásokban csaknem 300-an lelték halálukat.

A hatóságok szombatra virradóra feloldották a Manila körzetére bejelentett erős viharjelzést, de helyi tisztségviselők arra kérték a fővárosban és környékén a múlt heti árvíz után átmeneti szállásokon menedéket talált mintegy félmillió embert, hogy egyelőre maradjanak jelenlegi lakhelyükön.

A Parma miatt Tajvanon is figyelmeztették a lakosságot a hatóságok, amelyek megkezdték a falvak kitelepítését a déli Kaohsziung megyében. Augusztusban a legutóbbi tájfunt követő árvizek mintegy 700 ember életét követelték Tajvanon.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×