eur:
389.6
usd:
363.54
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Németországban jobb a helyzet, mint gondolták

Az elmúlt hónapban tovább csökkent az állástalanok száma Németországban: a munkanélküliség aránya 8,3 százalékról 8 százalékra esett vissza. Mindez közvetve segíti a kormányt abban a törekvésében, hogy leszorítsa a költségvetési hiányt.

Szeptemberben 125 ezerrel kevesebb állástalant regisztráltak Németországban, mint augusztusban. Bár ez még mindig jóval több, mint a tavaly szeptemberben nyilvántartott munkanélküliek száma, a helyzet nem olyan rossz, mint amire tavaly ősszel, a válság kitörése után számítottak a szakértők.

A német munkanélküliségi ráta jelenleg 8 százalékos. Berlinben ezt a távozó kormány munkaügyi miniszter Olaf Scholz a nagykoalíció válságkezelő intézkedéseinek sikereként könyvelte el, és utalt arra, hogy ez közvetve támogatja a költségvetési hiány visszaszorítására irányuló erőfeszítéseket.

A pénzügyminisztériumban már azzal számolnak, hogy a költségvetési hiány 3,7 százalék lesz, míg júliusban még 3,9 százalékos hiánytól tartottak. Németország azonban még így sem tud eleget tenni az euró bevezetésekor vállalt kötelezettségének, amely előírta, hogy a valutaegységet alkotó országok költségvetési hiánya nem haladhatja meg a nemzeti össztermék 3 százalékát.

Berlinben azt remélik, hogy a 2010-es évek elejére végleg rendbe szedhetik az államháztartást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×